Шефът на Моряшкия синдикат Красимир Вълчев коментира недопустимите атаки на

...
Шефът на Моряшкия синдикат Красимир Вълчев коментира недопустимите атаки на
Коментари Харесай

Шефът на Моряшкия синдикат Вълчев контрира тежко Симеонов: Приватизацията на БМФ е една от малкото успешни, без нея предприятието щеше да фалира

Шефът на Моряшкия профсъюз Красимир Вълчев разяснява неприемливите офанзиви на вицепремиера Валери Симеонов към БМФ. В манипулативните си изказвания, Симеонов стигна до там, че разгласи за анонимна декларацията до медиите на Моряшкия профсъюз, която бе подписана персонално от Красимир Вълчев. Самият Вълчев обори с обстоятелства и причини клеветите на Симеонов в изявление за " Стандарт ". - Г-н Вълчев, от изказванията на вицепремиера Валери Симеонов остава усещането, че господин Кирил Домусчиев не извършва приватизационния си контракт в Параходство „ Български морски флот ", макар че по време на рецесията се е опитал да направи всичко допустимо активността да върви безпрепятствено, което не му се признава. Така ли е?
- Не върви на един вицепремиер да борави с данни, които безусловно не дават отговор на истината. Както и да изяснява по какъв начин няма рецесия в корабоплаването. Миналата година равнището на фрахтовия пазар беше по-малко от 2000 $ дневно, в случай, че единствено екипажът коства 2500, а най-ниската допустима прехрана на един транспортен съд е 4700 $ на ден. Материята е толкоз комплицирана, а той внезапно стартира да схваща толкоз доста, че дава оценки като последна инстанция. Като няма рецесия, за какво „ Варна шипинг ", „ Ахилеас ", „ Космо шипинг ", които се занимават със същия вид активност и с насипни товари, не са към този момент на пазара? Защо банкрутираха? И какво значи „ някаква декларация " на моряшкия профсъюз, както той се показва? Аз я изпратих подписана и подпечатана, и не се укривам. Какво значи няма подписи на декларацията? Просто изпратихме текста без тях, с цел да е по-лесно на медиите.

- Има ли оскърбен държавен интерес в БМФ?
- Още през 2002 година, 6 години преди приватизацията, алармирах, че в случай че това дружество се приватизира, в него не могат да останат повече от 1000 моряци и 30 кораба, тъй като няма пазар. И корабите щяха да бъдат нарязани, тъй като тогава бяха на процедура скрап, на техния ръб беше рисково за работа. Ако бяхме останали държавно дружество, мога да потвърдя с числа, че щяхме да бъдем фалирани!

- Ситуацията, която описвате, изяснява ли съкращенията след това, за които господин Симеонов приказва?
- Естествено! Приватизацията е на 8 август 2008 година, а на 15 октомври транспортен съд, който се продаваше за 15 млн. евро, към този момент струваше 1 милион $. Това е няма и 3 месеца след приватизирането на компанията. И съм питал господин Домусчиев, с който работим в партньорство: Как можа подобен неприятен шанс? Никога не беше имало такова ниско равнище на навлата (цената на тонажа на стоките- б.р.) в корабоплаването, като тогава.

- Като казвате, че Валери Симеонов не схваща от мореплаване, смятате ли, че нападките са негова персонална самодейност или някой го подстрекава?
- Не разбирам каква му е концепцията, само че някой би трябвало да му е подал информацията. Може би това е изопачен метод да покаже какъв брой го е еня за страната. А не го е еня за служащите при нас.

- Всъщност, какво тъкмо се случи в БМФ след приватизацията?
- Всеки миг следва да получим 34-ия транспортен съд, а междинната възраст на всички тях е по-малко от 10 години. 14 от тях са влезнали през последните 2 години. Т.е., подновяването на флота действително е станало след приватизацията.

- Какви са проектите на сдружението в бъдещето?
- Имаме да получаваме още два 42-хилядни кораба, сключили сме контракти за още четири 45-хилядни и още четири има за приемане в вероятност - общо 10. Това са вложения за над 200 милиона и с тях капиталовият проект ще бъде изпълнен, макар рецесията. И тъй като доста се приказва за тонажа: в случай че бяха решили да купят 10 кораба по 150 тона, щяха да преизпълнят тонажа, само че на тях щеше да има единствено 400 работни места. А в този момент са от порядъка на 1500. Симеонов разправя, че са 124 индивида, но това са тези, които работят непосредствено в БМФ, а другите работят в компании на сдружението. 34 кораба по 2 екипажа на всеки от по 24 индивида какъв брой прави? 124 ли?

- Добре, какъв брой общо са чиновниците тогава?
- Мен ме интересуват моряците, които работят, а те в този момент са над 1500. И то без администрацията и без бреговия състав. Не знам кой му ги дава тези данни на господин Симеонов. Корабоплаването е комплицирана материя и се построява се със конструкция от повече компании. Не тъй като по този начин е преференциално на корабособственика, а тъй като по този начин изискват банките.
Между другото, всички кораби са не под български, а под малтийски байрак и за тях важат законите на държава-членка на Европейски Съюз. Даже ние имаме уговорка в груповия трудов контракт с Параходството, че в случай че равнищата на пазара се покачат над несъмнено равнище, ще приказваме за друго възнаграждение на моряците.

- Тогава да не ви нападат, че пък сте нараснали заплатите?
- Няма да се учудя. Ще кажат, че ядем от каузи на страната.



- Каква развръзка очаквате на този скандал, щом казвате, че господин Симеонов не е прав - да утихне в един миг ли, или нещо друго?
- Аз не виждам изгода от този звук, с изключение на обслужването на неговото персонално его.
- Щом смятате, че офанзивите на господин Симеонов са голословни, склонни ли сте да потърсите различен фактор в страната, с чиято помощ да ги парирате, с цел да не ви пречат на работата?
- Защо да го вършим, какви са следствията? Едни приказки единствено, за какво да му обръщаме внимание? Работата си върви, ние си я вършим, а корабособствениците имат намерение да продължат да влагат. Той няма да ни попречи нито на вложенията, нито на заемите. Единственият негатив е, че основава публично мнение против нас. Икономически негативи няма, тъй като сътрудниците ни са отвън България, популярност Богу! А 2017-а е първата година, в която пазарът стартира да се оживява. Сега равнищата на фрахтовия пазар са такива, че си покриваме разноските. Да не приказваме, че при нас няма нито един ден закъснение на заплатите! А я питайте моряците какво става по света? На всичкото от горната страна страната се меси.

- Как приемате обвиняванията му в несъблюдение на приватизационния контракт на Параходството? Той извършва ли се, или не?
- Нека някой ми покаже някоя приватизационна договорка, която може да се опълчи на нашата. Имаме направени 700 милиона вложения, като страната към момента е съсобственик с 30%, въпреки че не е дала нито една стотинка. Всички пари са обезпечени от притежателите и с техни гаранции. И те не ги вадят от дюшека, това са заеми. И в такава тежка обстановка вместо да се адмирира, че се прави всичко допустимо да се резервира бизнес, в който България има 125-годишна традиция, ние гледаме да го очерним. Разбира се, аз не мога да упреквам страната, че е натоварила приватизационния контракт с съответни параметри, които времето промени – такова е било времето. Но поддържам и настояването на притежателите в Арбитражния съд, тъй като те настояват, че на процедура са работили в екстремална обстановка. Онази рецесия не беше от леките, които можеш да избегнеш с положително ръководство, в нея човек беше подложен на колене.

- Склонен ли сте да подозирате, че вицепремиерът като върховен държавен чиновник се пробва да предизвика усложнения на притежателите, с цел да усили тежестта на страната като съсобственик?
- Не виждам по какъв начин ще стане тази работа. Това е една от дребното сполучливи приватизационни покупко-продажби на страната. 70% от БМФ е продадено за 440 милиона лв., а след 3 месеца те не костваха и 40 милиона, а в този момент са 300 и няколко милиона. А съгласно консолидирания бюджет цената е над милиард. И държавният дял от 30% към този момент се прави оценка на 360 милиона. Без да е вложила една стотинка, действително има повече. Да не приказваме, че при приватизацията корабите им се водеха задбалансово, тъй като какъв брой може да коства един 35-годишен транспортен съд съгласно вас? Колкото е цената на желязото в него. И най-после ние сме били продажници и ликвидатори!

- Бихте ли седнал на диалог с господин Симеонов очи в очи, с цел да се разбере по-лесно кой споделя истината и кой лъже?
- О, несъмнено! Особено що се отнася до пазара. Не ми е това работата, тъй като давам отговор за моряците, само че пък за тях няма нищо по-важно от оцеляването на компанията. И без значение, че има и по-добри експерти от мен, в случай че се наложи – ще седна против него на диалог. Той като се занимава с нашите тонажи, аз ще попитам какво е ситуацията в страната и какво става с нейните задължения. Защо страната също тегли заеми и натрупа задължения – нали заради същата обстановка – постанова се. Ама за страната може, а за нас не. За мен целият този звук през последните дни е изкуствено основан проблем.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР