Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви днес,

...
Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви днес,
Коментари Харесай

МОК решава за участието на Русия и Беларус на Игрите в Париж в подходящото време

Шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах съобщи през днешния ден, че решение по отношение на присъединяване на съветски и беларуски спортисти спортисти на Летните олимпийски игри в Париж следващата година ще бъде взето „ в подобаващото време “.

„ МОК ще вземе това решение в подобаващото време, в цялостната си поверителност, и без да робува на резултатите от предходните олимпийски шампионати. Искаме да проследим въвеждането на тези рекомендации колкото се може по-дълго…за да можем да вземем осведомено решение “, показа Бах след срещата на Изпълнителния комитет на МОК. Изпълкомът, добави той, „ не счете за уместно да дава срокове…никой не знае какво ще се случи на следващия ден или след девет месеца “ .
Томас Бах и МОК предложиха завръщането на съветски и беларуски спортисти като самостоятелни лица под безпристрастен байрак без никакви връзки с военните.
Бах добави, че „ присъединяване на спортисти с съветски или беларуски паспорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 година също не е било премислено в консултациите или разискванията през днешния ден “.

„ МОК си резервира правото да реши по отношение на тяхното присъединяване в подобаващото време, даже и те да са се класирали съгласно квалификационния аршин, подложен от съответните им интернационалните федерации. МОК ще следи от близко цялостното въвеждане на тези рекомендации от всички забъркани страни. Резултатите от тази процедура по мониторинг ще бъде значим фактор в решението на МОК по повод присъединяване на спортисти с съветски или беларуски паспорт на Игрите в Париж през 2024 година и на Зимната олимпиада в Кортина д‘Ампецо през 2026 година “.

Олимпийските шефове предложиха през днешния ден завръщането на съветски и беларуски спортисти като самостоятелни лица под безпристрастен байрак без никакви връзки с военните. Бах сподели още, че МОК е предложил на интернационалните федерации и уредниците на интернационалните спортни събития " спортисти с съветски или беларуски паспорт могат да вземат участие единствено като самостоятелни неутрални спортисти " .

Сред другите рекомендации, МОК сподели, че „ тимове със спортисти, които имат съветски или беларуски паспорт, не могат да бъдат считани за възможни участници “. В добавка към тези, които нямат да бъдат на Олимпийските игри, ще бъдат „ спортисти, които интензивно поддържат войната “, както и „ такива, които са с контракти в съветските или беларуски военни или организации за национална сигурност “. Бах повтори, че глобите против „ тези, които са виновни за войната, Русия и Беларус и техните държавни управления “, би трябвало да останат в действие. Това значи, че двете страни не могат да провеждат интернационалните спортни събития на своите територии.

В добавка, „ без байрак, химн, цветове или всевъзможни други идентификации на тези страни на спортно събитие или среща, в това число в цялото оборудване или стадион “ и „ без покана или акредитация за държавно или държавно лице от Русия и Беларус на интернационалните спортни събития или срещи “.

Междувременно, Берлин подлага на критика като „ пестник в лицето “ за украинските спортисти рекомендацията от олимпийските шефове Русия и Беларус да се завърнат като самостоятелни лица под безпристрастен байрак без връзки с военните . „ Украинските спортисти заслужават солидарността на интернационалния спорт. Международният спорт би трябвало да осъди бруталната война на експанзия. Това може да се случи единствено и само посредством цялостното изхвърляне на съветски и беларуски спортисти “, сподели спортният министър на Германия Нанси Фезер в свое изказване. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР