Шефът на ЕВН България Робърт Дик постави въпроса за промени

...
Шефът на ЕВН България Робърт Дик постави въпроса за промени
Коментари Харесай

КЕВР удари ЕВН с 6 млн. лв. за два липсващи подписа

Шефът на " ЕВН България " Робърт Дик сложи въпроса за промени в законодателството, които да създадат глобите съотносими към нарушаванията.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции сдружения на ЕВН и ЧЕЗ за корист с монопол

Близо 6 млн. лева е размерът на наложените наказания
21 дек 2017
Делото " EVN " беше дефинитивно върнато на прокуратурата

Обвиненията против Дянков, Трайков и Прокопиев отиват в спецпрокуратурата
27 ное 2017
Комисия за защита на конкуренцията упрекна ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " в корист с монопол (обновена)

Ако нарушаванията се потвърдят общата санкция на сдруженията ще надвиши 400 млн. лева
6 юли 2017 Изключително противен ден се оказа 21 декември за " ЕВН България ". Първо Комисията за защита на конкуренцията санкции с близо 4 млн. лева сдруженията от групата " ЕВН България Електроснабдяване " и " Електроразпределение Юг " поради корист с монополно състояние. След това обаче стана ясно, че и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е връчила на " Електроразпределение Юг " две наказателни постановления на обща стойност 6 млн. лв.. Повод за последните са два изчезнали подписи в протоколи от промяна на електромери.

Ръководството на " ЕВН България " свика изключителна конференция, на която разгласи, че в тази ситуация става дума за корист с власт и напън на държавните институции. " Тези решения отравят капиталовата среда в България и повдигат редица подозрения ", съобщи ръководителя на управителния съвет на " ЕВН България " Робърт Дик.

На брифинга участва и посланикът на Австрия Роланд Хаузер, който обърна внимание и на момента за налагане на санкциите - ден преди началото на Коледните и новогодишни празници, което лишава компанията от време за отбрана. " Това е изключително неприятен сигнал за вложителите в България. Ще следим развиването на този случай и ще подкрепим ЕВН, които са втория максимален австрийски вложител тук ", сподели той.

Има подозрения, че офанзивата против ЕВН може да е обвързвана с делото, което австрийската компания-майка води против България във Вашингтон. Искът на EVN AG е за над 1 милиарда лв., а мотивът е, че страната ни не съблюдава контракта с Австрия за отбрана и поощряване на вложенията. По неофициална информация окончателното решение на разногласието се чака да бъде оповестено при започване на 2018 година.

За какво са санкциите

Повод за наказателните постановления на КЕВР са две тъжби на самостоятелни клиенти на " Електроразпределение Юг " - в Ямбол и село Храбрино. Оплакванията са, че електромерите в обектите им са били заменени без тяхно познание. Според Гочо Чемширов, който е зам.-председател на УС на сдружението, уредите са заменени по законоустановения ред - клиентите са известени авансово, че на съответната дата ще се прави замяна на електромери, а по-късно им е даден и двуседмичен период да сверят данните от остарялото устройство. И в двата случая обаче при промяната притежателите не са участвали.

" Задължени сме да сменим измервателните устройства по закон. Ако не го създадем отново ни грозят наказания ", изясни Чемширов. По думите му " Електроразпределение Юг " е подменило по към 400 хиляди електромера през 2016-а и 2017 година. В този развой, споделя той, няма по какъв начин да се чака, че няма да има и неточности и пропуски.

От ЕВН акцентират и това, че на никое място в Европейски Съюз не се изискват сходни подписи при промяна на електромери, още повече, че самите устройства са тяхна благосъстоятелност и по никакъв метод не нарушават правата на клиентите си.

По 3 млн. лева на автограф

Според управлението на ЕВН за оскъдни пропуски са им наложени оптималните разрешени от закона наказания - по 3 млн. лева за всяко наказателно разпореждане. " Размерът на санкциите е стеснителен. Той би трябвало да подхожда на степента на социална заплаха и нарушени ползи. От неналичието на подписи не е потърпевш никой, няма нанесена щета ", разяснява Калина Трифонова, зам.- ръководител на УС в " ЕВН България ". Тя даде образци с нарушавания от други браншове, когато за екологични замърсявания, рискови храни или произшествия са налагани десетки пъти по-малки наказания.

" Несъразмерността на глобата води до изводи за корист с власт и напън на държавни институции против един от най-големите вложители в България ", сподели Трифонова.

От КЕВР обясниха за " Капитал ", че в съответния проблем са спазени прецизно законовите условия. По принцип плануваните санкции са сред 200 хиляди лева и 1 млн. лв.. Липсата на подписи в протоколите от промяната на електромери обаче не са казус за " Електроразпределение Юг ", заради което се постанова оптималната глоба в троен размер.

Точно по тази причина шефът на ЕВН Робърт Дик изиска законодателни промени за електроенергийния пазар, които да подсигуряват, че глобите са съотносими към нарушаванията и вредите. " В противоположен случай, такива несъразмерни решения няма по какъв начин да допринесат за положителния имидж на тези институции и не са добър знак за капиталовия климат в България ", сподели той.

Кратки периоди за обжалване

Според Гочо Чемширов това, че постановленията на КЕВР излизат навръх 21 декември ги затруднява извънредно доста, защото срокът за обжалване е единствено 7 дни. " Така сдружението няма да разполага с нужното време, с цел да приготви и внесе опроверженията си ", споделя той. На процедура ЕВН има разполагаем едвам два работни дни - 22 и 28 декември.

Иначе преди години, през 2013 година, компанията е имала десетки сходни проблеми и тогава за по-голямата част от тях съдът се е произнесъл в нейна изгода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР