Шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов се озова в безизходно положение

...
Шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов се озова в безизходно положение
Коментари Харесай

ВАС не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с руския кандидат за "Турски поток"

Шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов се озова в безизходно състояние при провеждането на най-голямата социална поръчка

© Надежда Чипева Безпрецедентното решение на " Булгартрансгаз " да подмени строителя на продължението на " Турски поток " през българска територия може да провали изцяло осъществяването на плана за близо 3 милиарда лева Причината за това е, че със свое определение от 11 юли Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно е забранил на държавната компания да подпише контракт със обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", до момента в който не завърши дефинитивно разногласието за отстраняването на саудитски консорциум " Аркад ".

На 28 юни Комисията за защита на конкуренцията към този момент дефинира дейностите на " Булгартрансгаз " при промяната на изпълнителите като непозволени и остави в действие класирането от април, съгласно което публичната поръчка следва да се разпореди на " Аркад ". Но това решение на Комисия за защита на конкуренцията също може да се апелира пред Върховен административен съд, като дали такива дейности са подхванати от " Булгартрансгаз " или обединяване " Газово развиване и уголемение в България " ще стане ясно в понеделник.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Няма публичен интерес

След като на 6 юни отстраненият победител " Аркад " подаде тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против сензационното решение на " Булгартрансгаз ", изпълнителният шеф на сдружението Владимир Малинов изиска от регулатора позволение да подписа контракт с другия участник, преди производството да е завършило. Мотивът му за това беше, че планът е от " изключително значим държавен и публичен интерес " и забавянето му може да аргументи " забележителна и мъчно поправима щета ".

Комисия за защита на конкуренцията обаче реши, че доводите на държавния газов оператор са неоснователни, защото построяването на въпросната инфраструктура не е обвързвано със запазването на живота и здравето на жителите, а и все още в страната има настояща газопреносна мрежа, която задоволява потребностите.

Именно това решение на Комисия за защита на конкуренцията беше обжалвано пред Върховен административен съд, само че не от " Булгартрансгаз ", а от обединяване " Газово развиване и уголемение в България ".

Какво следва

" Булгартрансгаз " е поела ангажимент пред " Газпром ", че още от началото на 2020 година ще обезпечи техническа опция за транспорт на избрани количества природен газ в посока от Турция към Сърбия. Ако това не се случи, ще има обилни по мярка отрицателни последствия за държавното сдружение. В същото време най-кратките периоди за създаване на минимално нужните елементи от газопровода, които ще разрешат транспорт на газ, са 250 дни. Това на процедура значи, че даже строителството да стартира още този месец, " Булгартрансгаз " няма по какъв начин да извърши контракта си с " Газпром ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР