Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская

...
Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская
Коментари Харесай

Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская галерия в Москва

Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковская изложба в Москва. Забележителните експонати ще бъдат изложени през идната година в световноизвестния музей в Москва, дом на най-голямата в света колекция с съветско изкуство.

Изложбата е била подготвяна от двама следващи министри на културата – Вежди Рашидов и Боил Банов. За  наш авторитет, това е покана от самата Третяковская изложба, от нейния шеф, която прави една поредност от показване на най-хубавите шедьоври на християнското изкуство. След Гърция, идва ред на България, което е неповторимо почитание, само че и разумно, тъй като ние имаме чудесни творби на християнското изкуство. Експерти от галерията подбраха 94 предмета. Това сподели в изявление за предаването  „ Преди всички “ доцент Бони Петрунова , шеф на Националния исторически музей /НИМ/.

Откриването на изложбата ще бъде през юни идната година: Имаме желанието самата галерия да бъде под патронажа на двамата президенти. Поне такова е желанието на Руското посолство.

България ще взе участие с мощехранителниц, икони, църковни предмети, кръстове.

Категорично отхвърлих да транспортираме икони, които са в неприятно положение, защото нямаме техническо време да им създадем реституция, другояче щяхме да получим финансиране. Те се съгласиха, че можем да ги сменяем по наш избор. Те познават българската иконопис, изясни доцент Бони Петрунова. Най-ранните шедьоври, които България ще съобщи, са от 13 век: В самата изложба има и няколко експоната от 9 век.

Ще бъде публикуван азбучник, направен от Третяковская изложба, който ще може да бъде забелязан и в България.

Доц. Бони Петрунова съобщи, че до 7 февруари ще бъде открита непрекъсната експозиция за живота на българина през интервала 15-17 век: Крайно време е да се случи откриването на такава зала в НИМ, тъй като главната цел на музея е да показа България във всичките й интервали, до момента в който в този момент нещата стопират до края на 14 век и по-късно имаме краткотрайни излобни, които показват едни или други събития.

НИМ ще приготви и галерия за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз: Искаме да представим България посредством седемтте й национално приети обекта от ЮНЕСКО.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР