Шедьоври, които ще Ви държат будни Mad Kate, Heinrich Fussli

...
Шедьоври, които ще Ви държат будни Mad Kate, Heinrich Fussli
Коментари Харесай

Шедьоври, които ще Ви държат будни

Шедьоври, които ще Ви държат будни

  • Mad Kate, Heinrich Fussli

Йохан Хайнрих Фюсли ( 7 февруари 1741- 16 април 1825)е роден в Швейцария.  Неговите картини  са измежду най-драматичните, истински и чувствени творби на изкуството. Фюсли  изследва и илюстрира рисковите положения на човешката душа. Той търси своите облици в международната литература- Хамлет, Макбет, Крал Лир от Шекспир, античните легенди в традицията на Омир и Вергилий. Известен е със своите картини, които внушават мощна страст.  Със сигурност тази картина всява боязън и напрежение, нали?

Zdzisław Beksinski, Nightmares

Зджѝслав Бекшѝнски (на полски: Zdzisław Beksiński) е полски художник, фотограф и ваятел, специализирал в региона на дистопичния сюрреализъм. Бекшински рисува своите картини   по „ барокски “ или „ готически “ метод. За своето творчество той споделя: “„ Обичам да рисувам личните си кошмари, които сънувам ”. 

“Ужасите на войната ”, Франсиско Гоя

Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес  е испански живописец и график, дворцов художник. Смята се по едно и също време за последния от старите майстори и за първия от модерните.  Работата му включва стативни картини, стенописи, гравюри и рисунки. Във всички художествени аспекти създава жанр, който дава началото на романтизма.

Периодът сред 1808 и 1814 година се характеризира с бурни събития в историята на Испания, защото след протеста на Аранхуес Карлос IV е заставен от Наполеон I да абдикира и Годой да се откаже от властта. След въстанието на 2 май започва по този начин наречената Война за независимост срещу нахлуващите войски на френския император Наполеон Бонапарт.

Художникът става очевидец и на унищожаването на суверенитета на Испания и зверствата на френските войски над сънародниците му. Кървавата война, протестите в Мадрид и последвалите разстрели намират отзив в картините „ Атаката на мамелюците “ („ 2 май 1808 година “) и „ Разстрел “ („ 2 май 1808 година “), както и в графичната серия „ Ужасите на войната “.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР