Шедьовърът на Кандински Мурнау с църква II, върнат неотдавна на

...
Шедьовърът на Кандински Мурнау с църква II, върнат неотдавна на
Коментари Харесай

Нов рекорд за Кандински - 42 млн. евро

Шедьовърът на Кандински " Мурнау с черква II ", върнат наскоро на наследниците на собственичката му -  германска еврейка, убита от нацистите, беше продаден за близо 42 милиона евро (37,2 милиона английски лири) в Лондон, поставяйки нов тръжен връх за художника, съобщи Франс прес, базирайки се на аукционна къща " Сотбис ". 

" Ранните произведения на Кандински рядко се появяват на пазара. Повечето от тях се намират в огромни музейни сбирки по света ", означават от " Сотбис ".

Продаденият за рекордна сума шедьовър на Василий Кандински е с размери към метър на метър и предлага живописен аспект на немското село Мурнау, чиито островърхи покриви и кулата на църквата се извисяват сходно на върховете на Баварските Алпи, напомня Българска телеграфна агенция.

Платното с маслени бои, нарисувано през 1910 година - основен миг в творчеството на съветския художник, дълго време украсява трапезарията на Йохана Маргарете и Зигберт Щерн, създатели на просперираща текстилна компания.

Двойката, която е в центъра на културния живот на Берлин през 20-те години на предишния век и посещава видни персони като Томас Ман, Франц Кафка и Алберт Айнщайн, е събрала впечатляваща сбирка от към 100 картини и рисунки, украсяващи дома им.

Зигберт Щерн умира от естествена гибел през 1935 година Съпругата му Йохана Маргарете обаче е принудена да бяга от преследвания и от Германия, преди в последна сметка да стане жертва на изтребването на евреите от нацистите в Аушвиц през май 1944 година

Картината " Мурнау с черква II " едвам преди 10 години е разпозната в музей в Айндховен, Нидерландия, където се намира от 1951 година Миналата година тя беше върната на наследниците на Щерн, от които са останали 13. Те ще си поделят приходите от продажбата.

" Въпреки, че нищо не може да заличи злодеянията от предишното, връщането на тази картина, която е означавала  толкова доста за нашите прадеди, е от доста значимо за нас, защото е самопризнание и частично затваря рана, останала отворена през поколенията ", споделят наследниците. 

На търга в Лондон беше продадена и четириметровата картина " Танц на плажа " (1906) на Едвард Мунк, скрита от нацистите в плевня в сърцето на норвежка гора и за която е реализирано съглашение за реституиране. За творбата беше платена сумата от 19 милиона евро (16,9 милиона английски лири. 
 " Танц на плажа " на Мунк Снимка АП/БТА

Картина на Франтишек Купка " Комплекс " (1912), принадлежала на артиста Шон Конъри, беше продадена за 5,2 милиона евро (4,6 милиона английски лири). Постъпленията ще отидат за фондация " Конъри ", която работи в Шотландия и на Бахамските острови.

Продажбата е част от поредност търгове в Лондон, отдадени на модерното и актуалното изкуство. Конкурентите от " Кристис " ще предложат картини на Сезан, Магрит и Пикасо, оценени на няколко милиона евро. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР