Шарлъствил, Вирджиния. Един човек загина, а още 34 са пострадали

...
Шарлъствил, Вирджиния. Един човек загина, а още 34 са пострадали
Коментари Харесай

Един убит и тридесет и четири пострадали след сблъсъците в американския град Шарлътсвил

Шарлъствил, Вирджиния. Един човек почина, а още 34 са потърпевши след конфликтите, които избухнаха в американското университетско градче Шарлътсвил, намиращо се в щата Вирджиния. Властите на щата оповестиха „ изключително състояние “ на територията на града, а малко по-късно автомобил се вряза в навалица, което аргументи гибелта на един човек, а още 19 получиха пострадвания. Още 15 души са потърпевши в следствие от другите конфликти из Шарлътсвил.
Агенция „ Фокус “ напомня, че през вчерашния ден, в градчето се събраха разнообразни десни и националистически организации за марш наименуван „ Шествие за обединяване на дясното “. Те организираха факелно шествие и скандираха „ Няма да ни замените “ и „ Кръв и земя “.
Причина за провеждането на шествието стана решението на градските управляващи да демонтират паметника на военачалник Робърт Лий, в центъра на града. Генерал Робърт Лий е противоречива фигура от предишното на Съединени американски щати, защото е бил лидер на силите на Конфедерацията по време на гражданската война в Америка сред 1861-1865 година. Тогава седем южни щати се отдръпват от федерацията Съединени Американски Щати и афишират основаването на Южна Конфедерация, тъй като новоизбраният, тогава, президент Ейбрахам Линкълн поставя завършек на робството в Съединени американски щати и дава цивилен права на черното население. В резултат от войната умират сред 620 и 750 хиляди души – най-кървавата война в човешката история дотогава. В последно време много негови монументи бяха демонтирани, а също така се вкарват законови ограничения против демонстрирането на символика, обвързвана с Конфедерацията.
Това, наподобява, преля чашата за доста бели мъже, нормално от междинната класа, които са и главният електорат на Републиканската партия.
От своя страна, контра-протестиращите либерали, анархисти и цветнокожи са ядрото на гласоподавателите на Демократическата партия на Съединени американски щати.
В събота (12.08) още веднъж бе проведена проява на десните сили в центъра на Шарлътсвил, само че този път отсреща се бяха организирали разнообразни леви групи – анархисти, бранители на правата на черните, анти-фашисти и разнообразни либерали.
Двете групи се предизвикаха едни други и се сблъскаха безредно из целия регион на центъра на градчето. Замеряха с разнообразни предмети, пръскаха се с пикантен газ и разменяха разнообразни обидни викания. В последна сметка губернаторът на Вирджиния разгласи изключително състояние в града. Националната армия раздели биещите се и дружно с полицията отдели целия център.
Точно по-късно се случи случая с автомобила, който се вряза в група контра-протестиращи и аргументи гибелта на един човек, а още 19 получиха пострадвания. Други 15 души получиха пострадвания по време на другите конфликти из града.
Междурасовото и идеологическото напрежение в Съединени американски щати за следващ път ескалира, след ексцесиите във Фъргюсън, Далас и други и надали апелите за обединяване, от страна на президента Доналд Тръмп и други представители на управляващите, ще имат някакъв резултат, в разкъсваната от несъгласия и неравноправие страна, в която към 43 милиона души получават купони за храна, а в това време е татковина на огромна част от най-богатите хора и компании на планетата.

Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР