Шапка му свалям на Везенков, напълно заслужено беше избран за

...
Шапка му свалям на Везенков, напълно заслужено беше избран за
Коментари Харесай

Георги Младенов: Шапка му свалям на Везенков, заслужено е Спортист на България

Шапка му смъквам на Везенков, изцяло справедливо беше определен за " Спортист на България ". Това е безапелационното мнение на един от най-великите български баскетболисти - Георги Младенов, който в навечерието на Нова година даде изявление особено за БГНЕС. Юноша е на Левски, дебютира още на 16 години. 12 пъти е първенец на България (9 със " сините ", 2 с Плама Плевен и един път със Славия). Печелил е и купата в Тунис със Стад Набиол.

Като треньор е водил Спартак Евроинс, Балкан, Лукойл Академик, Берое, италианския Римини, мъжкия и юношеския народен тим до 18 година и други Сега е отпред на Миньор Пк в ББЛ А група и води подрастващите в аматьорски клуб Ахил.

" Българският баскетбол изпраща добра година. Категорично! Въз основа на всичко, което се случи и най-много присъединяване на националния тим на Европейското състезание. Играхме против доста мощни тимове, измежду които международният първенец Испания. Бяхме в доста тежка група. Взехме една победа над Грузия. Всички искахме най-малко още една, с цел да минем в идващия кръг, пък там каквото стане. Но, обстоятелствата са едно, желанието - друго.

Представихме се добре в доста от мачовете, като изключим този против Испания. За мен обяснимо. Първи мач на Европейско състезание, дълги години ни нямаше на сцената, имаше терзание и загубихме с разлика, с която не заслужавахме. Срещу останалите тимове стояхме като еднакъв с еднакъв.

Самото ни присъединяване на Европейско състезание е триумф. Нас ни нямаше 11 години на европейската сцена. Нека не бъдем черногледи. Не забравяйте в каква група бяхме и какви тимове отпаднаха дружно с нас. Грузия беше с доста мощен състав, нямаше им един състезател - Шенгелия, който се контузи нещастно преди шампионата. 90% от отборите имаха чужденци, не че ние нямахме, само че от нашите какъв брой играят в мощни задгранични тимове и се показват на равнище в шампионати като Евролигата, да вземем за пример? Един! Говоря за Везенков. А останалите? Имаха най-малко по двама-трима, да не кажа и повече, които играят постоянно в Евролигата. Така че за мен е положително представянето. Да, най-добре беше да стигнем край, а в случай че го бяхме спечелили още по-добре, само че фантазиите са едно, действителността - друго ", разяснява легендата на българския баскетбол.

Младенов е безапелационен, че Александър Везенков изцяло справедливо беше определен за " Спортист на годината ".

" Игра Финална четворка и попадна в идеалния тим на Евролигата. Това не сме го определили ние, българите. Признат е от цяла Европа. Да, шампионата не ни е на чак толкоз високо равнище, колкото беше предходната година. Няма задоволително мощни играчи, доста от българите минаха границата от 30 години. Трябва ново потомство, само че не се виждат млади играчи, които да ги заместят. Не им се дава задоволително късмет, само че това е друга тематика, която е доста обширна.... ", счита Младенов.

На въпрос дали Везенков към този момент би трябвало да направи крачката към НБА, някогашният капитан на Левски дава отговор: " Това към този момент е негово решение. Всички знаят какво може и по какъв начин играе. Той взема решение дали ще смени Евролигата с НБА. Достатъчно интелигентно момче е, с цел да реши къде ще му бъде най-добре. Но пък може да ни зарадва, като стане вторият българин в Асоциацията. "

Жоро Младенов беше много внимателен в коментара си за обстановката, в която се оказа българският народен тим след отдръпването на американския гард Дий Бост.

" Има си федерация, има си треньори, минимум аз желая да давам препоръки в тази посока. Имам лично мнение, само че кажа ли го, ще тръгнат доста спекулации. Затова дано хората, от които зависи това, да вземат решение. Разполагаме с български играчи, които могат да заместят Дий Бост, само че...В последна сметка дано федерацията и треньорският щаб на националния тим да преценяват дали ще им би трябвало нов американски гард, тъй като в действителност имаме проблеми на този пост ", заключи тематиката някогашният национал, след което се върна на вътрешното състезание.

" Наистина спадна равнището. Надявам се Левски да успее да се избави. Имат си финансови проблеми, които би трябвало да вземат решение. ЦСКА се завърна в елита. Изгледахме първото Вечно дерби. " Ел Класико " за България. В НБЛ станаха 11 тима, следващата година може да са 12. Това че равнището е по-ниско от предходната година, никога не би трябвало да ни отчайва. Защото по-добре да имаме повече тимове, в които ще дойдат и повече чужденци и по този начин ще се върнем там, където бяхме преди доста години. Най-лесно е да споделяме, че това или това не става. Тези, които не желаят да съумеят, те търсят аргументите другаде " счита Младенов.

" Има двама индивида в българското състезание, които заслужават голямо почитание. Единият е Тити Папазов, който избави Левски със лични средства и Сашо Чакмаков, който направи по този начин, че в последните години ЦСКА да си построи зала и да се върне в елита! ", регистрира Жоро.

За приключението в Миньор Пк той споделя: " Добре се оправяме, нямаме загуба досега. Благодаря на момчетата, на Ники Горанов и Милен Дудев, които предходната година ме поканиха. Имам тим с положителни състезатели. Много от тях са някогашни национали, извънредно интелигентни, имат високо баскетболно IQ. Справяме се добре и се надяваме по този начин да продължим. Целта ни е да спечелим шампионата и Купата. Колкото до присъединяване в елита - дано не слагаме каруцата пред коня. Да свърши този сезон. Водили сме диалози. Да, упоритостите са ни да върнем тима измежду най-хубавите. Аз преди време съм играл в Перник, където всеки, и ние и ЦСКА и Академик, в случай че отидехме неподготвени, получавахме пестник. Свикнал съм да върша нови тимове, няма нищо ужасно, просто би трябвало да работиш интензивно. Човек, който гони някаква цел, таванът му е там, където стигне. Ако не дадеш максимума, не можеш да схванеш къде ти е таванът, а това е най-лошото. Затова споделям - дано изчакаме, пък може да се появи още един тим в НБЛ. "

Преди началото на този сезон наследникът на Младенов - Борислав смени Римини с Виртус Имола.

" Добре се оправя. Отборът му е четвърти в класирането. Загубиха два мача с по една точка. Доволен е, благополучен е. Получава доверие, играе по 30-32 минути, дава максимума от себе си. В последна сметка единствено от него зависи до каква степен ще стигне. Казал съм му да внимава какво си пожелава, тъй като в случай че фантазиите му се осъществен и той не е подготвен да поеме тежестта, която го чака, тогава не е добре. Но, той е работохолик. Става, ляга и сънува баскетбол. Само да е жив и здрав, тъй като преди години претърпя неприятна травма. И оня от горната страна, нашият другар, който гледа всички, би трябвало да му върне много неща, тъй като много време не му даваше късмет да играе. Беше контузен, имаше и не толкоз добър сезон, за което не го извинявам. Аз съм благополучен, че виждам сина си не като татко, а като треньор, въпреки че по този причина жена ми беше споделила: " Внимавай, че до момента в който спиш ще те заколя! ", споделя с усмивка Жоро Младенов.

За очаксваняията си от 2023 година, един от най-хубавите родни баскетболисти, показа: " Аз съм краен оптимист и чакам да се случат положителни неща на българския баскетбол. Смятам, че националният тим може да се класира за идващото Европейско състезание, че шампионатът ни може да стане по-добър, че българските играчи могат да се показват доста по-качествено, да станат по-отговорни и по-баскетболно мислещи. А, не в главата им да са единствено пари. Парите постоянно те намират, в случай че си вършиш работата. Смятате ли, че Везенков, когато е започвал в Кипър, където е израснал, е мислел за пари? Напротив! Искаше да играе и да се развива. Его го, съумя, смъквам му шапка на това момче! ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР