Шансовете за ранно спиране на изкопаемите енергийни източници са доста

...
Шансовете за ранно спиране на изкопаемите енергийни източници са доста
Коментари Харесай

През последните десет години, цените на слънчевата енергия и батериите са намалели с близо 90%

Шансовете за ранно прекъсване на изкопаемите енергийни източници са много високи, споделиха немски климатолози, след изследване на динамичността на цените на киловат възобновима сила и акумулатори. Това се споделя в скорошна научна обява на Берлинския климатичен институт Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC), която регистрира съвсем 90% спад в цените през последните 10 години както за слънчевата сила, по този начин и за устройствата за нейното предпазване.

„ Някои прогнози даже допускат, че цялото световно ползване на сила през 2050 година може да бъде изцяло и рентабилно покрито от слънчевите технологии и останалите възобновими енергийни източници “ — споделя Феликс Кройциг, началник на работната група на MCC по земеползване, инфраструктура и превоз, както и водещ създател на проучването.

Учените прецизираха, че през последното десетилетие цената на слънчевата сила е намаляла с 87%, а тази на акумулаторните акумулатори — с 85%. Според създателите на проучването, сходни спадове на цените могат да създадат световния енергиен преход доста по-жизнеспособен и по-евтин, в сравнение с се смяташе до момента. Поне такова бъдеще е допустимо, само че ще са нужни старания от страна на политиците и обществото.

Научен и софтуерен напредък в технологиите за произвеждане на възобновима сила — повишение на успеваемостта на слънчевите кафези, повишение на тяхната надеждност и понижаване на индустриалните разноски, както и всеобщо произвеждане на литиеви акумулатори на фона на всеобщото им произвеждане за електрическите автомобили докара до това, че „ зеленото “ енергийно съоръжение стана по-достъпно за популацията и фирмите. Това беше улеснено и от помощите и дотациите от страна на локалните управляващи.

Заедно се основават условия за по-бързо понижаване на цената на фотоволтаичните панели и батериите. Например, спрямо разбора отпреди две години, прогнозата за понижаване на ценовата надбавка за батериите през 2030 година е понижена от 100% на 28%.

Всичко това ни разрешава да изградим нови модели за световния енергиен преход. Тези модели ще стартират да се появяват през идващите години и биха могли да открият непредвиден и по-бърз път към въглеродната индиферентност, построена върху стопанска система с възобновима сила.

„ Новите сценарни модели, някои от които към този момент стартират да се учат, в обозримо бъдеще евентуално ще покажат, че световният климатичен преход може да не е толкоз безценен, колкото се смяташе до момента, и даже е пестелив — при изискване, че най-сетне се оправим с него “ — обобщават създателите на научната работа, оповестена в списание Energy Research & Social Science.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР