Шансът да изиграе ролята на старшия държавник на Корейския полуостров

...
Шансът да изиграе ролята на старшия държавник на Корейския полуостров
Коментари Харесай

Ким Чен-Ун излезе като държавник

Шансът да изиграе ролята на старшия общественик на Корейския полуостров даде на Ким цялостен нов боеприпас

Докато се ръкува с представител на пристигналата на посещаване южнокорейска делегация, севернокорейският водач Ким Чен-ун се усмихва необятно, като че ли всеки миг ще избухне в плевел смях. После, седнал на огромна заседателна маса, на лицето му още веднъж грее усмивка, а пратениците от Южна Корея гледат уважително. На вечерята Ким още веднъж е с необятна усмивка, до него седи брачната половинка му, южнокорейците слушат деликатно всяка негова дума.

Той е привикнал да бъде центърът на земното притегляне в своята страна, която фамилията му ръководи с неоспорима власт от 1948 година, само че шансът да изиграе ролята на старшия общественик на Корейския полуостров в зала, цялостна с южнокорейци, даде на автократичния водач цялостен нов набор от пропагандни и политически благоприятни условия. Следващия месец той ще има нов сериозен късмет да заблести: Сеул съобщи, че Ким е приел среща на върха – третата в историята сред двете враждуващи страни – с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

В репортажа на севернокорейската телевизия водачът на КНДР се усмихва и смее, вдигайки чаша на формалната вечеря, а след това маха на изпроводяк, когато двете лимузини с южнокорейските делегати потеглят от централата на ръководещата Корейска трудова партия.

Срещата беше първият персонален диалог на южнокорейски представители с младия севернокорейски водач, откогато той пое властта след гибелта на управлявалия като деспот негов татко в края на 2011 година

С оглед на нелекото минало на кръвопролития, закани и неприязън на Корейския полуостров налице е сериозен песимизъм за това дали забележимото стопляне в връзките на Кореите ще докара до дълготраен мир. Северна Корея съгласно някои се пробва да употребява усъвършенстваните връзки с Юга, с цел да отслаби политиката против КНДР на интернационалните наказания и напън, отпред на която стоят Съединени американски щати, както и да обезпечи агитационен материал за вътрешна консумация на Ким.

(превод: Българска телеграфна агенция, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР