Шафах Лахай, Удари срещу ахилесовата пета на Русия: в последните

...
Шафах Лахай, Удари срещу ахилесовата пета на Русия: в последните
Коментари Харесай

Удар по ахилесовата пета на Русия - нещо се случва с руската отбрана?

Шафах Лахай,

Удари против ахилесовата пета на Русия: в последните дни Украйна изненадва със серия от офанзиви с дронове против цели навътре в Русия. Къде е съветската въздушна защита и има ли признаци за нова фаза във войната?

Рафинерията в Рязан, която тези дни беше атакувана с дронове, не е просто някаква рафинерия, а една от най-големите в Русия. Намира се на огромно разстояние от украинската граница, югоизточно от Москва. И надалеч не е единствената цел, ударена от украински дронове в последните дни. Според осведомителната организация " Блумбърг " атакуваните рафинерии дават отговор за минимум 12 % от преработката на нефт в Русия.

Неудобни въпроси

Дори към този момент да не се знае какъв брой огромни са вредите, нанесени на рафинериите, едно е ясно, споделя икономистът Маркус Койп пред немската социална медия АРД - продажбите на нефт са ахилесовата пета на Русия и нищо не съставлява по-сериозен проблем за Москва от възможен колапс на производството на нефт.

" Руската страна се финансира на 50 % от продажбите на нефт и газ, а поради наложените наказания е мощно подвластна от производството на нефт ", разяснява икономистът пред немската медия.

Икономическите вреди обаче надалеч не са единственият проблем, прибавя Койп. Последните набези изпращат и друго обръщение. Дроновете, които се виждат на видеоклипове, записани директно преди нападенията, летят постепенно и са относително огромни. Въпреки това не са свалени, а са оставени да се врежат в рафинерията. Според специалиста това води до един напълно законен въпрос: Какво тъкмо прави съветската въздушна защита?

Този въпрос без подозрение е извънредно неуместен за Кремъл, изключително в дните към президентските избори. А и в Русия не горят единствено рафинерии - набези имаше против летище, против хранилища за гориво, против държавни институции.

Паралелно с това от вторник насам съветските войски наподобява не съумяват да възпрат въоръжените антикремълски съветски отряди, които се бият на страната на Украйна. Легионите навлязоха в Русия и настояват, че се окупирали елементи от Белгородска и Курска област. В същото време Кремъл твърди, че те са били сполучливо отблъснати. И двете изказвания няма по какъв начин да бъдат тествани от самостоятелни източници.

Според австрийския боен специалист Маркус Райзнер сходни нападения от страна на съветски отряди, които се опълчват на Владимир Путин, са се случвали и преди - най-често след провали за Украйна. Военният специалист назовава това " целеустремен способ за водене на война в осведомителното пространство ". Според него задачата е вниманието да бъде отвлечено от скорошни провали, като бъде ориентирано към набезите на съветска територия.

Нова фаза, само че не и преломен миг

Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски също се опита да показа нов взор към войната. Пред френски ефирен канал той съобщи, че съветската атака е спряна, а обстановката на фронта е сега доста по-благоприятна, в сравнение с през последните три месеца.

Маркус Райзнер също не чака съществени съветски пробиви в идващите седмици. Според него обаче това не се дължи на някакъв сериозен поврат на фронта. Още повече, че следва пролетният интервал, в който поради калта изискванията стават доста тежки.

Така че може да се приказва за нов стадий във войната, само че не и за повратна точка. И икономистът Койп, и военният специалист Райзнер допускат, че този спор ще продължи още дълго и ще бъде доста уморителен - колкото и истории на триумфа да се описват в този момент в дните към президентските избори в Русия. На този декор Райзнер счита, че офанзивите с дронове са били единствено началото. " Мисля, че през идващите дни ще станем очевидци на още впечатляващи изненади. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР