Сградата става на 120 годиниСтоличани ще могат да наблюдават луната,

...
Сградата става на 120 годиниСтоличани ще могат да наблюдават луната,
Коментари Харесай

Гледаме звездите с най-стария телескоп у нас

Сградата става на 120 години

Столичани ще могат да следят луната, планетите и звездите от сърцето на града си от 20-октомври. Астрономическата обсерватория в Борисовата градина отваря порти за гости. Те ще могат и да чуят любопитни обстоятелства за небесните тела, като това ще става всеки петък, събота и неделя.

Обсерваторията става на 120 години. Посетителите ще могат да следят небето с най-стария телескоп в България, който е на същата възраст. От Обсерваторията разполагат и с по-нови уреди. Служители се надяват в постройката да бъде върнат и познатият на всички ни от банкнотата от 10 лв. телескоп на Петър Берон.

При основаването й никой не е предполагал, че през днешния ден Астрономическата обсерватория ще се окаже на територията на голям осветлен град. “Тъй като се намираме в центъра на София и има съществено светлинно и прахово замърсяване може да следим главно луната, планетите, само че въпреки всичко и някои по-далечни обекти – звездни купове, галактики ”, изясни пред Българска национална телевизия доцент доктор Евгени Овчаров, началник на катедра “Астрономия ” към СУ “Св. Климент Охридски ”.

Години наред постройката – монумент на културата е в занемарено положение. Преподаватели, студенти и докторанти от катедра “Астрономия ” и възпитаници от математическата гимназия с твърдоглав труд през почивните дни съумяват да я реновират.

И до момента в който за визитите в петък, събота и неделя ще се заплаща такса, кръжокът по астрономия, който се организира там един път в месеца, е безвъзмезден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР