Сградата DOT.Sofia, проектирана от I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги

...
Сградата DOT.Sofia, проектирана от I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги
Коментари Харесай

DOT. SOFIA e големият победител в "Български архитектурни награди 2023"

Сградата DOT.Sofia, проектирана от I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов), се отличи с огромната премия в петото издание на състезанието " Български архитектурни награди ". Този влиятелен конкурс се провежда годишно от Камарата на архитектите в България (КАБ) и съставлява значимо събитие за архитектурната общественост в страната.

Церемонията по награждаване се организира на 28 септември в " София Хотел Балкан " под патронажа на министъра на районното развиване и благоустройството, господин Андрей Цеков. Наградата е в самопризнание на нововъведението и изкуството, които се срещат в плана на DOT.Sofia.

Сградата DOT.Sofia се намира в комплицирания подтекст на Женския пазар в София и има упоритостта да промени и обнови този значим градски регион. Проектът съставлява новаторски метод към архитектурата и урбанистичния дизайн, като съчетава модерни изкуствени решения предвид на реализиране на резистентност и икономисване на енергия.

В изявление за " Нашият ден ", арх. Владимир Милков, ръководител на Управителния съвет на КАБ и притежател на огромната премия, показа: " 30 плана са декларирали присъединяване. Това е безусловно обикновено. Това не са планове, а осъществени здания. За мащабите на България в границите на две години 30 положителни качествени реализации са премного . Нямаме категории – избираме най-хубавата реализация с най-хубавата архитектура. Оценява се също и обществено икономическата устременост, реализация, която сплотява обществото и служи в интерес на хората, а също и резистентност и икономисване на енергия, която е красива и в която са приложени новаторски решения ".

Сградата DOT.Sofia съставлява образец за архитектурна иновация и самоуверен дизайн, които могат да въодушевяват бъдещите планове в страната и да допринесат за възстановяване на градската среда и качеството на живот на хората.

Специална премия за обществен принос и сполучливо показване на Венецианско архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта  “Education Is the Movement From Darkness to Light ”, с който България взе участие в международния конгрес.

Още 4 плана получиха специфичните награди на интернационалното жури:

 Think Education Forward е идея за архитектурно трансформиране на българското учебно заведение. Тя включва 8 плана, които би трябвало да бъдат осъществени в интервал от 8 години.

 Hotel Lotus на ARHIS PROJECT е построена на скатен терен с панорамна панорама към Варненски залив. Сградата е интегрирана в ската и съставлява образен акцент над пътя.
 Проектът “100 стола на покрива ” е първа стъпка от по-голяма самодейност за промяна на Бизнес Парк София.

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg