Сеймът на Литва прие закон за десъветизация, с който се

...
Сеймът на Литва прие закон за десъветизация, с който се
Коментари Харесай

Литва забранява пропагандата на авторитарни и тоталитарни режими

Сеймът на Литва одобри " закон за десъветизация ", с който се не разрешава пропагандата на тоталитарни и властнически режими и техните идеологии на публични места. Законът, подсилен със 103 гласа " за ", в този момент би трябвало да бъде подписан от президента.

Това заяви LRT.

Този закон ще сътвори правно съображение за унищожаване на знаци на тоталитаризма и авторитаризма, като монументи, мемориални обекти, имена на улици, площади и други публични уреди от публични места в страната.

Освен това в Литва ще бъдат неразрешени препратките към лица, участващи в политическите, военните и репресивните структури на окупационната власт.
 Полша и Франция ще охраняват небето над Литва
Полша и Франция ще охраняват небето над Литва

Четири изтребителя F-16 на полските военновъздушни сили са ситуирани в Литва

Освен това имената на организации, събития или дати, които символизират тоталитарни/авторитарни режими и техните идеологии, ще бъдат отстранени от публични уреди . Ще бъде неразрешено слагането на знаци за военна експанзия на такива режими против друга страна, знаци за руската окупация на Литва през 1940-1941 година и 1944-1990 година и знаци за нацистката окупация през 1939-1944 година в публични здания.

Отбелязва се, че възбраните не се отнасят за музеи, архиви и библиотеки, когато те провеждат изложения, осведомят обществеността за тоталитарните и властническите режими и техните последствия или употребяват такива предмети и информация за задачите на образованието, науката, професионалното изкуство или колекционерството.

Обществените обекти, популяризиращи тоталитарни или властнически режими и техните идеологии, могат да бъдат приети от Литовския център за проучване на геноцида и съпротивата или от общинските управляващи. Специална междуведомствена комисия ще би трябвало да показа авансово своята оценка, след което управлението на Центъра за геноцид ще би трябвало да вземе решение не по-късно от 5 работни дни дали да отдръпна обществения обект, или да го резервира.
 Литва приема немска военна бригада до 2026 година
Литва приема немска военна бригада до 2026 година

Страната ще направи нужните вложения

Понастоящем в страната се планува единствено административна отговорност за проявление, разпространяване и пропагандиране на знаци на някои тоталитарни и властнически режими. След пълномащабната военна експанзия на Русия против Украйна обаче доста общини в Литва започнаха самодейност за разглобяване на скулптури, монументи и други знаци на руската войска.

Очаква се законът за десоветизация на Литва да влезе в действие на 1 май 2023 г .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР