Сеймът – долната камара на полския парламент, одобри законопроект, който

...
Сеймът – долната камара на полския парламент, одобри законопроект, който
Коментари Харесай

Затвор за словосъчетанието „полски лагери на смъртта”

Сеймът – долната камара на полския парламент, утвърди законопроект, който планува ефикасна присъда за засегнатост на полската нация, при положение, че нацистките концлагери на окупираните полски земи по време на Втората международна война бъдат наричани "полските лагери на гибелта ".

През последните години под „ полски лагери на смъртта” се има поради Аушвиц и други нацистки лагери. Изразът постоянно се употребява от международните медии и Варшава реагираше остро. Медиите се преценяват с чувствителността на Полша и са забранили потреблението на словосъчетанието. Въпреки това изразът се прокрадва даже в изявления на политици. Сред тях е и експрезидента на Съединени американски щати Барак Обама, който през 2012 година също го произнесе.

Безпокойството на поляците е, че по-младото потомство може да си направи извода, че Полша е обвързвана по някакъв метод с ръководството на лагерите.

До 3 години отнемане от независимост планува новият закон, който би трябвало да бъде утвърден от Сената и президента на Полша. Според анализатори, обаче той ще е мъчно използван отвън границите на страната, а вътре по-скоро ще има „ сдържащ ефект” по време на разгорещени диспути на историческа тематика. Терминът ще може да се употребява в научни документи се показва още в нормативния акт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР