Северняшката сватба, която беше най-важното събитие през втория ден на

...
Северняшката сватба, която беше най-важното събитие през втория ден на
Коментари Харесай

Северняшка сватба събра стотици гости във Враца

Северняшката женитба, която беше най-важното събитие през втория ден на Националния фолклорен фестивал „ Леденика “, се състоя макар дъжда, който валя през цялата нощ във Враца. Само за няколко часа мястото бе заменено и вместо на поляната пред пещерата Леденика, младоженци и посетители бяха посрещнати на покритото игрище край стадиона във Враца. Там бяха опънати месалите и бе подредена гощавка за над 600 посетители, всички облечени в национални носии.

Начало на тържеството даде възстановка на ритуала „ Калесване “, с който се канят на женитба околните на двете фамилии. Самата женитба стартира съгласно обичая – с бръснене на младоженеца, въвличане на пита при булката и подготвяне на уруглицата. След това младоженците и техните другари играха с даровете, както се е правело тук от остарели времена.

Младоженците подписаха и формален гражданки брак пред кмета на общината Калин Каменов. Той им пожела да се схващат, да си имат вяра и да си простят и им подари икона на Света Богородица, осветена особено за тях. Младото семейство на Виктория и Николай бе благословено и дарувано и от врачанския митрополит Григорий. Веселбата продължи с осъществяванията на Райко Кирилов и Славка Калчева.

Националният фолклорен фестивал „ Леденика “ се организира за шести път, а от тази година той към този момент е под егидата на ЮНЕСКО.



СНИМКИ: Община Враца
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР