Северномакедонският президент Стево Пендаровски заяви във вторник, че от доста

...
Северномакедонският президент Стево Пендаровски заяви във вторник, че от доста
Коментари Харесай

Пендаровски: От две години с президента Радев нямаме конструктивни разговори

Северномакедонският президент Стево Пендаровски съобщи във вторник, че от много време няма контакт с българския си сътрудник Румен Радев. През последните две години двамата не са имали нито един градивен диалог , заяви МКД.

За последно те са се срещнали предходната година на минисрещата на върха за енергетиката в София. 

" Трябват двама за танго . Обективно през последните две години България сподели поредност от провокации към нас и посочи причини за нашата обсада към Европейския съюз (ЕС), което беше невиждано в историята на Съюза. Никоя страна не е блокирала друга страна с думите " Вие не сте този, за който се мислите ". Да приказвам за политика на еднаквост и да викам, че не съм македонец и че единствено в случай че сменя всички учебници ще мога да напредна към Европа. Можем да фалшифицираме срещи, само че през последните две години на процедура нямам нито една градивен диалог с Радев " , сподели Пендаровски.
 Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го вършат и окупаторите!
Стево Пендаровски: Искането на София е скандално! Това не го вършат и окупаторите!

Така той разяснява думите на Николай Милков

Припомняме, че предходната седмица той определи като скандално настояването на София да взе участие в процеса на конституционни промени на страната. Дори окупаторите не насочат такива претенции към страните, териториите или страните, които са окупирал, сподели Пендаровски. 

Повод за думите му стана изявлението от Брюксел на външния ни министър Николай Милков, който съобщи, че през вчерашния ден е разговарял с македонския си сътрудник Буяр Османи по отношение на вписването на българите в Конституцията на РСМ.

" Вчера разговарях малко с министър Османи. Надявам се те да откликнат. Този разговор би трябвало да продължи, стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме измененията, които те вършат ", разясни той.

Тогава македонското външно министерство излезе с реакция, че процесът на конституционни промени е вътрешен проблем на страната, който като обвързване е обвързван с договарянията за присъединение за участие в Европейски Съюз.
 Обявиха препоръчаните за членове на работната група за промени в Конституцията на РСМ
Обявиха препоръчаните за членове на работната група за промени в Конституцията на РСМ

Сред тях е основният консултант на президента Стево Пендаровски - Александър Спасов

Според Пендаровски концепцията за болшинства и малцинства в Република Северна Македония е преодоляна, този спор е завършил с Рамковото съглашение през 2001 година

" И в някогашна Югославия в никакъв случай не сме употребявали термина " национални малцинства ", а имаше " народи " и " националности ". Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е като численост по-малко от болшинството хора. Мисля, че това е неудобен спор и не трябва да губим време с него, " сподели Пендаровски.

Последно, по-рано през днешния ден Министерството на правораздаването на Северна Македония разгласи номинациите за членове на работната група, която би трябвало да приготви предложенията за промени в конституцията на страната. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР