Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в

...
Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като ядрена сила в
Коментари Харесай

Северна Корея записа ядрения си статут в конституцията си

Севернокорейският парламент записа статута на КНДР като нуклеарна мощ в конституцията, оповестиха локалните държавни медии, представени от Франс прес.

" Политиката на КНДР на създаване на нуклеарни сили стана неотменима част от главния закон на страната, която никой по никакъв метод не може да подценява ", е споделил на съвещанието на Върховното национално заседание севернокорейският началник Ким Чен-ун съгласно Корейската централна телеграфна организация (КЦТА).

Тази година Северна Корея извърши рекорден брой тествания на оръжия, а връзките с Южна Корея и Съединени американски щати са доста напрегнати - всичко това се случва в изискванията на опасения, че Пхенян може за пръв път от 2017 година да направи нов нуклеарен опит. От 2006 година тя е направила общо шест.

Преди година събранието одобри закон, оповестил Северна Корея за страна с нуклеарно оръжие, а Ким съобщи, че този статут е " необратим ". Този нов закон разреши и превантивната приложимост на нуклеарно оръжие.

Сега обаче, попарвайки още повече очакванията за нуклеарно разоръжаване, Народното събрание отиде още една крачка напред, записвайки статута на нуклеарните оръжия в самата конституция, отбелязва Франс прес.

" Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за удивително подсилване на качествата на националната защита ", съобщи Ким, представен от КЦТА.

Той добави, че Съединени американски щати, Южна Корея и Япония са образували " тристранен боен съюз, чийто резултат в последна сметка беше появяването на азиатска версия на НАТО - източник на война и експанзия ".

" Това не е просто риторическа или мислена опасност, тя е изцяло действителна ", сподели Ким.

Тази година Северна Корея извърши поредност тествания на неразрешени оръжия; последното бе на 13 септември, когато до момента в който Ким се готвеше да замине за Русия за среща с президента Владимир Путин, бяха изстреляни две балистични ракети с дребен обхват.

Миналия месец КНДР за повторно несполучливо се опита да изведе разследващ сателит в околоземната орбита.

В отговор на всички тези дейности Южна Корея и Съединени американски щати укрепиха отбранителното си съдействие и проведоха общи учения, във военноморската част на които се включи и Япония.

Отношенията сред двете Кореи са на най-ниското си ниво от години, а дипломатическите старания за разискване на нуклеарното разоръжаване на Пхенян са в застой.

На 2 септември Северна Корея провежда обучение със " симулация на тактически нуклеарен удар ", при което макети на нуклеарни бойни глави бяха сложени на две крилати ракети с огромен обхват, които бяха пробно изстреляни по посока на океана, както заяви КЦТА.

Тогава в информацията на формалната севернокорейска организация се споделяше, че това е било " обучение за противопоставяне ", проведено в отговор на взаимната военна интензивност на американските и южнокорейските сили, които съгласно КЦТА са изострили напрежението в района.

Посещението на Ким в Русия - първото му зад граница от началото на пандемията - разпали страхове на Запад, че Москва и Пхенян ще подценен глобите и ще сключат оръжейно съглашение.

Предполага се, че Москва се интересува от покупката на севернокорейски муниции, които да употребява в боевете в Украйна, а Пхенян - от съветска помощ в развиването на наказаната си от интернационалната общественост ракетна стратегия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР