Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че петгодишният икономически план не

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че петгодишният икономически план не
Коментари Харесай

Ким Чен-ун призна, че икономическата петилетка на партията е претърпял катастрофа

Севернокорейският водач Ким Чен-ун съобщи, че петгодишният стопански проект не е постигнал задачите си " в съвсем всеки бранш ", на конгрес на ръководещата Работническа партия, заяви в сряда държавната медия KCNA, представена от " Ройтерс ".

Рядкото политическо събиране, на което Ким бе хазаин за последно през 2016 година, притегли интернационалното внимание , защото се чака да показа нов петгодишен стопански проект и да засегне междукорейските връзки и външната политика.

Конгресът , на който участват 250 ръководители на партията, 4750 делегати и 2000 фенове , е единствено две седмици преди встъпването в служба на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън.

Във встъпителната си тирада Ким съобщи, че страната е постигнала победа, като е засилила своята мощност и международен авторитет , базирайки се на военния прогрес , който приключи с сполучливи проби през 2017 година на междуконтинентални балистични ракети , способни да ударят континенталната част на Съединени американски щати и поредност от срещи с американския президент Доналд Тръмп .

Но петгодишната икономическа тактика , показана през 2016 година, не съумя да реализира победа , сподели той, призовавайки Северна Корея да разчита на по-голяма автономия.

" Стратегията трябваше да се осъществя предходната година, само че не съумя да реализира задачите в съвсем всеки бранш ", разяснява Ким. Той се е опитал да форсира икономическия напредък и да ускори доставките на електрическа енергия , само че организациите на Организация на обединените нации оповестяват за продължителен дефицит на сила и храна, засилен от глобите, пандемията от ковид и тежките наводнения .
 Ким Чен-ун приготвя конгреса за приемане на новата петилетка
Ким Чен-ун приготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун ръководи среща на Политбюро

Докато консолидира властта с поредност от военни провокации и безмилостни чистки , Ким се пробва да построи облик на " човек от народа ", като намерено признава някои от своите неуспехи - в миналото табу в страна, която уважава водача като непогрешим и богоподобен.

Ким даже е забелязан да плаче, когато благодари на хората за жертвите им на боен церемониал през октомври.

" Изглежда, че е взел стратегическо решение да признае стопански неуспех , защото може да упреква и ковид ", разяснява Шин Беом-чул, старши помощник в Корейския проучвателен институт за национална тактика в Сеул. " По този метод той също ще се стреми да затвърди имиджа си на обичащ хората водач . "

Относно пандемията Ким похвали партийните служащи за обезпечаването на " постоянни обстановки против ковид от началото до края ". " Те уверено преодоляха компликациите в лицето на невиждано продължителната, несравнима световна здравна рецесия ".

Северна Корея не е удостоверила публично нито една коронавирусна зараза , макар че е докладвала за хиляди " хипотетични случаи " на Световната здравна организация.

Властите на Южна Корея обявиха, че не може да се изключат огнище на Север, защото има дейна търговия и придвижване на хора с Китай, преди да затвори границата си предишния януари.

Министерството на обединяването на Сеул , отговарящо за трансграничните въпроси, съобщи, че се надява срещата да даде късмет за подсилване на мира и прогрес в междукорейските връзки .

Ким ще предложи " стратегическа и тактическа политика ", ориентирана към поощряване на обединяването и външните връзки по време на конгреса. Той нормално дава новогодишно послание, в което обрисуват дипломатическата, военна и икономическа политика, само че го пропусна тази година. Анализатори обявиха, че той евентуално ще го направи, откакто завърши конгресът.

На конгреса не се виждат хора с маски и участниците не са раздалечени, за разлика от някои други скорошни обществени събития. Ким е съпроводен от висши сътрудници, в това число сестра му .

Списъците на участниците демонстрират, че близо 75% или 29 от 39 водачи, които се качват на подиума, с а сменени от конгреса през 2016 година, защото Ким уволни доста от дългогодишните доверени лица на татко си, отслаби мощните военни и увеличи релативно по-млади лоялисти, в това число неговата сестра.

Експертите чакат по-нататъшни промени в управлението да бъдат оповестени през оставащите дни на срещата .
 КНДР посрещна Нова година с концерт и заря макар рестриктивните мерки поради COVID-19
КНДР посрещна Нова година с концерт и заря макар рестриктивните мерки поради COVID-19

Артисти и музиканти пееха и танцуваха на сцена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР