Севернокорейски влак, вероятно превозващ лидера Ким Чен Ун, е отпътувал за Русия, твърдят южнокорейски медии

...
СЕУЛ, Южна Корея (АП) — Севернокорейски влак, предполагаемо превозващ лидера
Коментари Харесай

СЕУЛ, Южна Корея (АП) — Севернокорейски влак, предполагаемо превозващ лидера Ким Чен Ун, е отпътувал за Русия за възможна среща с Руският президент Владимир Путин, съобщиха южнокорейските медии в понеделник.

Позовавайки се на неидентифицирани южнокорейски правителствени източници, вестник Chosun Ilbo съобщи, че влакът вероятно е напуснал севернокорейската столица Пхенян в неделя вечерта и че Ким-Путин срещата е възможна още във вторник.

Новинарската агенция Yonhap и някои други медии публикуваха подобни съобщения. Японската новинарска агенция Киодо цитира руски официални лица, които казват, че Ким вероятно се е насочил към Русия с личния си влак.

Офисът на президента на Южна Корея, Министерството на отбраната и Националната разузнавателна служба не потвърдиха веднага тези подробности.

>

САЩ официални лица пуснаха разузнавателна информация миналата седмица, че Северна Корея и Русия организират среща между своите лидери, която ще се проведе в рамките на този месец, докато разширяват сътрудничеството си в лицето на задълбочаващите се конфронтации със Съединените щати. Възможно място за срещата е източният руски град Владивосток, където Путин пристигна в понеделник, за да присъства на международен форум, който ще продължи до сряда, според руската информационна агенция ТАСС. Градът беше и мястото на първата среща на Путин с Ким през 2019 г.

Според американски служители Путин може да се съсредоточи върху осигуряването на повече доставки на севернокорейска артилерия и други боеприпаси, за да попълни намаляващите резерви, докато се стреми да обезвреди украинска контраофанзива и да покаже, че е способен да води дълга война на изтощение. Това потенциално може да окаже по-голям натиск върху Съединените щати и техните партньори да продължат преговорите, тъй като опасенията за продължителен конфликт нарастват въпреки огромните им доставки на модерни оръжия за Украйна през последните 17 месеца.

Северна Корея вероятно има десетки милиони артилерийски снаряди и ракети, базирани на съветски проекти, които потенциално биха могли да дадат огромен тласък на руската армия, казват анализатори.

В замяна Ким може да потърси така необходимата енергия и хранителна помощ и напреднали оръжейни технологии, включително такива, свързани с междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети, способни да носят ядрени ракети, и военни разузнавателни сателити, казват анализатори. ракети, които са предназначени да целят Съединените щати, Южна Корея и Япония.

След сложни, горещи и студени отношения в продължение на десетилетия, Русия и Северна Корея се сближават една с друга след нахлуването на Русия на Украйна през февруари 2022 г. Връзката е продиктувана от нуждата на Путин от военна помощ и усилията на Ким да повиши видимостта на своите партньорства с традиционните съюзници Москва и Пекин, докато се опитва да излезе от дипломатическата изолация и да накара Северна Корея да бъде част от обединен фронт срещу Вашингтон.

Докато използва отвличането на вниманието, причинено от конфликта в Украйна, за да увеличи развитието на оръжията си, Северна Корея многократно е обвинявала Съединените щати за кризата в Украйна, твърдейки, че „хегемонистичната политика“ на Запада е оправдана руска офанзива в Украйна, за да се защити.

Северна Корея е единствената нация освен Русия и Сирия, която признава независимостта на два подкрепяни от Русия сепаратистки региона в Източна Украйна – Донецк и Луганск – и е също намекна за интерес към изпращане на строителни работници в тези райони, за да помогнат в усилията за възстановяване.

Русия – заедно с Китай – блокираха ръководените от САЩ усилия в Съвета за сигурност на ООН за засилване на санкциите срещу Северна Корея заради засилващите се ракетни изпитания, докато обвинява Вашингтон, че влошава напрежението с Пхенян чрез разширяване на военните учения с Южна Корея и Япония.

Съединените щати обвиняват Северна Корея от миналата година, че предоставя на Русия оръжия, включително артилерийски снаряди продаден на руската наемна групировка Вагнер. И руски, и севернокорейски официални лица отрекоха подобни твърдения. Но спекулациите относно военното сътрудничество между двете страни се увеличиха, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи рядко посещение в Северна Корея през юли, когато Ким го покани на оръжейна изложба и огромен военен парад в столицата, където той демонстрира междуконтинентални балистични ракети, предназначени да насочват към САЩ. континент.

След посещението на Шойгу Ким обиколи оръжейните фабрики на Северна Корея, включително съоръжение за производство на артилерийски системи, където призова работниците да ускорят разработването и широкомащабното производство на нови видове боеприпаси. Експерти казват, че посещенията на Ким във фабриките вероятно са имали двойна цел да насърчат модернизацията на севернокорейските оръжия и да проучат артилерия и други доставки, които евентуално биха могли да бъдат изнесени за Русия.

Джон Файнър, главен заместник на президента на САЩ Джо Байдън съветник по националната сигурност, каза пред репортери в неделя, че закупуването на оръжия от Северна Корея „може да е най-добрият и може да е единственият вариант“, открит за Москва, докато се опитва да продължи военните си усилия.

„Имаме сериозни опасения относно перспективата Северна Корея потенциално да продава оръжия, допълнителни оръжия, на руската армия. Интересно е да помислим за минута върху това, което се казва, че когато Русия обикаля света в търсене на партньори, които могат да й помогнат, тя каца на Северна Корея“, каза Файнър на борда на самолет, превозващ Байдън от Индия до Виетнам.

Някои анализатори казват, че потенциална среща между Ким и Путин ще бъде повече за символични печалби, отколкото за значително военно сътрудничество.

Русия, която винаги е пазила внимателно най-важните си оръжейни технологии, дори от ключови съюзници като Китай - може да не желае да направи големи технологични трансфери със Северна Корея за това, което вероятно ще бъде ограничени военни доставки, транспортирани по малка железопътна връзка между страните, казват те. ___

Авторът на Associated Press Джим Хайнц в Талин, Естония, допринесе за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР