Северноевропейските страни се договориха днес да засилят сътрудничеството в отбраната

...
Северноевропейските страни се договориха днес да засилят сътрудничеството в отбраната
Коментари Харесай

Северноевропейските страни засилват сътрудничеството в отбраната поради опасения от Русия

Северноевропейските страни се договориха през днешния ден да засилят съдействието в защитата и обмена на информация в региона на авиационното наблюдаване , разтревожени от засилената военна интензивност на Русия, съобщи Ройтерс.
 
На среща в Хелзинки министрите от Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция установяваха, че " актуалното положение на сигурността е предмет на общо безпокойствие " на страните от района, сподели финландският боен министър Юси Нинистьо на заключителна конференция.
 
По думите му петте северноевропейски страни (обединени в така наречен група НОРДЕФКО - Северноевропейско съдействие в защитата , Nordic Defence Cooperation), ще укрепят националната си защита посредством съдействие . Целта на подписания през днешния ден меморандум за съгласие в региона на авиационното наблюдаване е възстановяване на сигурността на полетите, добави той.
 

Норвегия, Дания и Исландия са членове на НАТО , до момента в който Швеция и Финландия остават военно необвързани . Министрите от петте страни на следващия ден ще се срещнат с сътрудниците си от Северната група , която включва още Англия, Холандия, Германия, Полша и трите балтийски страни. 12-членната група е основана през 2009 година

През тази година неин ротационен ръководител е Финландия. Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис също ще се причисли към тях.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР