Северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн гласува днес на регионални избори. Те

...
Северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн гласува днес на регионални избори. Те
Коментари Харесай

Вот в германска провинция подлага на тест кабинета на Олаф Шолц на фона на украинската криза

Северната немска провинция Шлезвиг-Холщайн гласоподава през днешния ден на районни избори. Те са електорален тест за държавното управление на канцлера Олаф Шолц на фона на украинската рецесия и водената от него политика по въпроса, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Социологическите изследвания преди деня на гласуването за регионален парламент сочеха сериозна преднина на десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), партията на някогашния канцлер Ангела Меркел. ХДС, който на национално ниво е в съпротива - ръководи Шлевзвиг-Холщайн от 2017 година в коалиция със Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП).

Изборите се създават след няколко бурни месеца за Шолц, който встъпи в служба през декември отпред на трипартийна коалиция със Зелените и СвДП. През последните седмици канцлерът е подложен на рецензии поради метода си към войната в Украйна.

След съветската инвазия Германия скъса с обичайна си политика и достави оръжие на Украйна, само че все пак беше подложена на критика от Киев, че демонстрира несигурност и тромавост в даването на военни материали.

Днешните избори са втори подред от общо три районни избора за два месеца, които значително ще зададат политическия звук за идната една година.

В края на март Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц реализира значима победа в дребната западна провинция Саар, където ХДС управляваше от 1999 година Най-важните от поредицата районни избори ще бъдат тези на 15 май в Северен Рейн-Вестфалия, най-голямата по население немска провинция.

Шлевзвиг-Холщайн е най-северната немска провинция и в нея живеят към 2,9 милиона души. Преди днешните избори Даниел Гюнтер, сегашният министър председател на Шлезвиг-Холщайн от ХДС, имаше отчетлива преднина пред Томас Лосе-Мюлер от ГСДП и Моника Хайнолд от Зелените.

Вотът се чака да бъде лъч светлина за християндемократите, които през последните месеци понесоха провали на регионално и национално ниво. След федералните избори предходната есен партията за пръв път от 16 години беше пратена в съпротива на национално ниво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР