Северна Македония и ЕС подписаха в сряда вечер първия официален

...
Северна Македония и ЕС подписаха в сряда вечер първия официален
Коментари Харесай

Скопие подписа първия си договор на македонски език с ЕС

Северна Македония и Европейски Съюз подписаха в сряда вечер първия формален контракт между тях след започването на договарянията за участие през юли. Той се отнася до съдействието с европейската гранична организация " Фронтекс " и ще разреши изпращането на европейски граничари за защита и битка против незаконната миграция в Северна Македония.
Прочетете още
Граничарите на " Фронтекс " ще заменят чешките, унгарските и словенските гранични чиновници, които до момента помагаха на Северна Македония да се оправя с миграционния напън.

" Това е огромен ден за Северна Македония, в който подписахме на македонски език, без бележки под линия, без звездички, на чист македонски език ", съобщи министър председателят Ковачевски.

Той благодари на Урсула фон дер Лайен, че е изпълнила обещанието си това да бъде сторено, което тя му е дала при започването на договарянията за участие на 19 юли.

Договорът за съдействие с " Фронтекс " е първото публично съглашение на Скопие с Брюксел, откакто България смъкна ветото си. Неговото влизане в действие се забави с няколко години, защото София отхвърляше да признае македонската версия на документа.

Ковачевски заяви, че цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език, тъй като той е " пълноправен с всички останали европейски езици ", а Фон дер Лайен добави, че скоро македонският ще бъде 25-ият формален език в Европейски Съюз.
" Няма подозрение, че македонският, е вашият език и ние изцяло одобряваме това ", сподели ръководителят на Еврокомисията.
Фон дер Лайен не скри вълнението си и даже извика " Браво, отлично ", когато Ковачевски прочете на глас на македонски заглавието на контракта.

Македонският министър председател съобщи, че влизането в Европейски Съюз няма опция, и че пред управляващите не стои по-важна задача от сполучливото привършване на преговорния развой.

" На края на пътя е огромната премия - участието в Европейски Съюз ", съобщи Ковачевски, обещавайки, че тогава " жителите на Македония ще живеят в европейска страна и ще са по-богати ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР