Северна Корея е изстреляла балистична ракета над Японско море, съобщиха

...
Северна Корея е изстреляла балистична ракета над Японско море, съобщиха
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля балистична ракета над Японско море

Северна Корея е изстреляла балистична ракета над Японско море, оповестиха международните организации, като се позоваха на информация на южнокорейската войска.

Засега не се оповестяват детайлности, като модела или продължителността на полета на ракетата, която към този момент е паднала във водата. Според японската брегова защита, представена от Киодо, тя е паднала отвън изключителната икономическа зона на страната.

Бреговата защита приканва корабите в района да не се приближават до отломките, в случай че намерят такива, а неотложно да се свържат с управляващите.

Това е следващото изстрелване на ракета в година, в която Пхенян извърши рекорден брой ракетни тествания, в това число на междуконтинентална балистична ракета предходната седмица. Засилват се и опасенията, че Северна Корея може да се готви за първия си нуклеарен опит от 2017 година, напомня Ройтерс.

Общо Корейската народнодемократична република е изстреляла 32 ракети от началото на годината, 13 от които предишния месец.

Южна Корея съобщи, че е идентифицирала парчета от ракета с дребен обхват, изстреляна предходната седмица, която се е приземила наоколо до южнокорейските води. Според осъществения разбор частите са принадлежали на ракета земя-въздух СА-5 (С-200) от руската ера, заяви министерството на защитата.

Министерството осъди изрично изстрелването на ракетата, определяйки го като нарушаване на военно съглашение от 2018 година, забраняващо всевъзможни действия, подклаждащи напрежението по границата сред двете Кореи.

" Това изстрелване на ракетата СА-5 беше очевидно преднамерена, умишлена провокация ", се споделя в изказването. " СА-5 има и характерности на ракета " земя-земя " и Русия е употребила сходни ракети в Украйна " за удари по наземни цели. Севернокорейските военни обявиха, че изстрелванията са симулирали удари по Южна Корея и Съединени американски щати. Те насочиха рецензии към взаимните учения на двете страни, които дефинираха като " рискови, нападателни ".

Ракетата за противовъздушна защита е създадена в Съюз на съветските социалистически републики за потребление против стратегически бомбардировачи и други цели на огромна височина. Такива ракети са били изнасяни по целия свят и към момента са на въоръжение в най-малко десетина страни, отбелязва Ройтерс.

Северна Корея е получила сходни системи в средата на 80-те години на предишния век, съгласно отчет на нидерландски откриватели от 2020 година

" Два обекта, оборудвани с тези системи с доста огромен обхват на деяние, покриват цялото въздушно пространство на Северна Корея, както и забележителна част от това на Юга ", пишат откривателите.

" Въпреки това, защото са основани за противопоставяне на стратегически самолети, потреблението им против модерни бързи изтребители като Ф-15 и Ф-16 е меко казано подозрително ", прибавят те.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР