Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йон-ун и южнокорейският президент Мун

...
Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йон-ун и южнокорейският президент Мун
Коментари Харесай

Ким Чен-ун покани южнокорейския президент на среща в Пьончан


Сестрата на севернокорейския водач Ким Йон-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин, сн. ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският водач Ким Чен-ун е поканил южнокорейския президент Мун Дже-ин на диалог в столицата на Зимните олимпийски игри Пьончан, оповестиха в неделя публични представители на Пхенян. Ако се състои срещата, тя ще е първата сред корейски водачи от над 10 години, съобщи Ройтерс в неделя.

Поканата от Ким Чен-ун към към Мун Дже-ин е била отправена от по-малката му сестра Ким Йо-чен по време на обяд сред двамата в неделя, даден в чест на гостенката в така наречен Син дом – постройката на президентството в Сеул.

Сестрата на севернокорейския водач е предала неговото предпочитание в близко бъдеще да се срещне с Мун и че би се радвал в случай че южнокорейския президент посети Пхенян, съобщи представителя на синия дом на брифинг.

Ким Йо-чен споделила на Мун по време на обяда, че " ние бихме желали да ви забележим допустимо най-скоро в Пьончан ". Тя предала на президента персонално писмо от брат си, което показва неговото " предпочитание да усъвършенства връзките сред двете Кореи ", обявиха от Синия дом.

От президентството публично обявиха, че Мун " на практика е приел " поканата.

Възможността на диалог сред двамата водачи обаче не се приема добре от Вашингтон.

Поканата за среща бе предстояща, защото държавната осведомителна организация на Северна Корея КЦТА заяви, че делегацията на Пхенян за Зимната олимпиада е провела " откровени и почтени " диалози с южнокорейския президент Мун Дже-ин ". Ким Йо-чен е отпред на делегацията на Пхенян за откриването на Зимната Олимпиада в Пьончан

Визитата й, която завършва в неделя, бе посрещната позитивно и бе следена с интерес от южнокорейците, само че под сянката на скептицизма дали Северът е откровен, когато приказва за възстановяване на двустранните връзки.

Ако се стигне до междукорейска среща на високо ниво, това ще е огромен триумф за Мун Дже-ин, който упорства за дипломатическо решение на спора към нуклеарната и ракетната стратегия на Пхенян, отбелязва Ройтерс.

Последната среща сред водачи на двете Кореи е била през 2007 година

Американският вицепрезидент Майк Пенс, който бе на откриването на Олимпиадата в Пьончан и отпътува от Южна Корея за Вашингтон, съобщи пред публицисти, че Съединени американски щати, Южна Корея и Япония са единомислещи, че Северна Корея би трябвало да продължи да бъде изолирана - стопански и дипломатически, до момента в който не се откаже от нуклеарната си стратегия. Представител на Белия дом сподели, че Мун не е обсъждал през вчерашния ден с Пенс поканата на Северна Корея.

Южнокорейският президент обаче е дал ясно да се разбере, че никой няма да обмисля даже да понижава натиска върху Пхенян, до момента в който той не стартира да подхваща действителни стъпки за унищожаване на нуклеарните оръжия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР