Сервираме кюфтенцата от леща топли с гарнитура по изборНеобходими Продукти●

...
Сервираме кюфтенцата от леща топли с гарнитура по изборНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Кюфтета от леща и цвекло

Сервираме кюфтенцата от леща топли с гарнитура по желание

Необходими Продукти

● леща - 1 ч.ч. (кафява руска)
● алено цвекло - ½ бр.
● моркови - 2 бр.
● лук - 1 глава, дребна
● магданоз - 1/3 връзка, без дръжките
● самун - ½ филийка
● гарам масала - ½ равна к.л.
● кимион - ½ равна к.л.
● черен пипер - ½ к.л.
● джинджифил - 1 - 2 щипки на прахуляк
● зехтин - 1 с.л.
● царевично брашно - 3 с.л. богати
● сода за самун - ½ к.л.
● хималайска сол - 1 равна ч.л., на усет
● вода - 1 и ½ - 2 ч.ч.

Начин на подготвяне

Изключително вкусни и хранителни здравословни веган кюфтенца с алено цвекло и леща, подобаващи за пикник, рожден ден, за специфични мотиви, коледни и великденски пости.

Накисваме измитата кафява леща най-малко за половин час. След това я сваряваме в чаша и половина-две вода, с половин кафена лъжичка сода за самун (за по-бързо увиране). След като е подготвена, дръпваме тенджерката от котлона и оставяме лещата да изпие непотребната вода – в случай че има такава.

В купа рендосваме морковите и цвекло. Към тях прибавяме наситнени лука и магданоза. Сипваме лещата, натрошена половин филийка пълнозърнест самун, тънко смляното царевично брашно и зехтина. Овкусяваме с хималайска сол, гарам масала (индийски микс от ориенталски подправки), кимион, надробен черен пипер и джинджифил на прахуляк. Хубаво разбъркваме и омесваме сместа за зеленчуковите кюфтенца с ръка.

Започваме да си оформяме кюфтенцата от леща. По предпочитание може да се овалват в царевично брашно, да ги намажем със зехтин, само че най-хубаво се получават без овалване и намазване – просто ги оформяме и подреждаме в тавата върху хартията за печене. От тази примес се получават към 15 броя кюфтета.

Печем във фурната (предварително загрята) на 180 градуса за 20 минути. По време на печенето може да завъртим тавата 1-2 пъти.

Когато ги извадим подготвени от фурната, е доста значимо да ги оставим няколко минутки да се отвърнат, с цел да можем с лекост да ги отделим от хартията.

Поднасяме ги топлички – прясно приготвени, с обичан сос, песто, дип, разядка или зелена мешана салата.

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР