Сертификатите, удостоверяващи поставена ваксина за Covid-19, ще бъдат преиздадени. Това

...
Сертификатите, удостоверяващи поставена ваксина за Covid-19, ще бъдат преиздадени. Това
Коментари Харесай

Сертификатите ни за ваксинация скоро няма да важат

Сертификатите, удостоверяващи сложена ваксина за Covid-19, ще бъдат преиздадени. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria on AIR.

" Ще бъдат преиздадени на хората, които към този момент имат, с новия тип. Това са към 400 – 500 хиляди, в границите на няколко дни ще бъдат преиздадени и по-късно се издадат по новия пример “, разясни министърът. По думите му има “ доста дълъг гратисен интервал, в който ще важат старите, което не постанова скупчване на хората за преиздаване ". Сегашните ще важат доникъде на юли.

„ Хората е най-добре да получат новите си документи от мястото, където са се имунизирали, само че ще могат да ги получат и от офисите на " Информационно обслужване ", разясни още Кацаров. Той показа, че през вчерашния ден е разискал въпроса с " Информационно обслужване " и компанията има подготвеност за няколко дни да преиздаде всички документи.

Промяната се постанова, с цел да могат родните документи да дават отговор на утвърждения формат, в който ще се издава европейското цифрово уверение.  То съдържа информация освен за сложена ваксина, само че и за преболедуване или за позитивен или негативен резултат от PCR. За преболедувалите той ще важи 6 месеца, само че за имунизираните към момента няма разгласен период.

И въпреки документът да е повсеместен за всички страни – членки на Европейски Съюз, всяко държавно управление ще взема решение независимо кои ваксини да признава на границите. Към момента такава е тактиката на Гърция, която приема пасажери с сложени ваксини на съветската „ Спутник “ или китайската „ Синовак “, въпреки те към момента да не са утвърдени от здравната организация на Европейски Съюз.

По-късно през днешния ден основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, съобщи, че Информационната ни система е подготвена за въвеждането на документа чак от 1 юли. По думите му причната е, че „ в масива данни имаме информация освен за ваксинираните, а и за преболедувалите или посочили позитивен резултат от проби, тъй че може незабавно да се издаде този документ при спазването на всички изискуеми от Европейски Съюз негови атрибути “.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР