Серията Монолози и молитви“ от 2019-2020 г. обединява досегашните търсения

...
Серията Монолози и молитви“ от 2019-2020 г. обединява досегашните търсения
Коментари Харесай

Изложба Монолози и молитви на Филип Попов

Серията „ Монолози и молебствия “ от 2019-2020 година сплотява досегашните търсения на създателя и сякаш включва всичко, което го е вълнувало до тук. Въздействието на работите се получава от контраста сред две чувства. От една страна, хоризонталните полета, мощната цветност, декоративното лъчение и повтарящите се претекстове наподобяват на старинни черги, които смесват детайли от разнообразни фолклори. От друга, стройните военни редици и натрапчиво повтарящите се геометрични фигури са като от футуристичен филм, който към този момент се е случил. Топлотата на първото се опълчва на хладната точност на второто. Отделните облици са динамични и живи, само че въпреки това са хербаризирани, изсушени, превърнати в монумент на самите себе си. Разказът на художника се движи сред жизнерадостното и злокобното. Опитът светът да наподобява спретнат и проведен не може да прикрие несъгласията и усложнените взаимоотношения.
Графичният лист прилича модерна електронна платка, само че ни припомня и антични цивилизации. Цветността е мощна, директна и оптимистична. Зад този оптимизъм обаче се крие и известна паника – хората са се трансформирали в сигли; те не преобладават, а са просто част от всички софтуерни детайли. Роботизираната визия се „ затопля “ от декоративно-приложната цветност, препращаща ни към националните занаяти и историческите натрупвания. Те служат като поръчител за безкрайност и дават обещание, че няма да разрешат най-лошите предвиждания за бъдещето на човечеството да се случат. Молитвите в заглавието са и за това.
 Националната изложба показва - Никола Танев. На път Националната изложба показва - Никола Танев. На път
Вернисаж на 7 януари, четвъртък, от 17.00 до 20 часа, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и следен достъп. Навършиха с...
Филип Попов основава своите творби в компютъра, употребявайки метода на векторната графика.
12 януари – 2 февруари 2021
разкриване: 12 януари, вторник, 17.00-20.00 часа
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР