Сериозното забавяне в изпълнението на Националния план за възстановяване и

...
Сериозното забавяне в изпълнението на Националния план за възстановяване и
Коментари Харесай

,,Промяната“ ни изпрати на дъното! Вместо стотици милиони – получаваме кръгли нули от Плана

Сериозното закъснение в осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност, по който България чака общо 5,7 милиарда евро финансиране, стартира да води до закономерни провали. Вместо стотици милиони, заложени по проекта, планове ще получат кръгли нули поради закъснение и други проблеми.
Това излиза наяве от подробния лист с вложения, които се трансформират по националния проект за възобновяване и резистентност. Миналата седмица държавното управление гласоподава промени в общо 17 ограничения поради общото понижаване на парите по проекта от близо 578 млн. евро. До това орязване се стигна в доста страни от Европейски Съюз поради преизчислено Брутният вътрешен продукт за 2020 и 2021 година и намаляването на бюджета не е вест, само че е забавно кои вложения ще отпаднат по отношение на по-малкото средства.
Още предходната седмица стана ясно, че от проекта изцяло отпада основен план в региона на опазването на здравето – основаването на народен център за лекуване на онкологични болести с протонна терапия, фокусиран върху лекуването на деца. За него бяха планувани 157 млн. лева европейско финансиране. Правителството към този момент разгласи, че поради към този момент насъбрано закъснение по този план, който е сложен, не е реалистично той да бъде приключен в интервала, в който са възможни разноските по проекта за възобновяване и резистентност. Планът е с небосвод до 2026 година Заради невъзможността да се употребява европейско финансиране, министър председателят Николай Денков разгласи, че центърът ще се построява с национални средства и остава измежду целите на държавното управление.
От проекта за възобновяване отпада и различен обичан план на „ Продължаваме промяната “, за който „ Сега “ писа – за цифрова промяна на пощите. Проектът е за 101 млн. лева и беше доста упорит, като предвиждате пощите да оферират доста нови услуги – да доставят до врата персонални карти и паспорти, да бъдат лицензирани като платежен оператор, към тях да има биометрични станции и терминали за биодиагностика за най-масовите здравни проучвания – пулс, температура, кръвно, кръвна захар. В решението на Министерски съвет се акцентира, че този план отпада поради нужда от нотификация до Брюксел за държавна помощ, което е дълга процедура. В годишния отчет за активността на пощите за 2022 година обаче има по-интересни елементи. „ Проектът е в сериозен риск, защото чак в края на 2022 година е открито, че „ Български пощи “ е дружество в затруднено състояние според Насоките на Европейски Съюз, което не разрешава да бъде бенефициент. Единствената опция е нотифициране на проект за преструктуриране и по-късно започване на плануваните действия “, написа в отчета на пощите.
От Националния проект за възобновяване и резистентност отпада и обичаният план на някогашния министър на превоза Николай Събев ( ПП), за създаване на интермодален терминал в Русе. Самото включване на плана в проекта за възобновяване породи рецензии, тъй като терминалът е отпадал на по-преден стадий от стратегия „ Транспорт “ поради проблеми с потенциала. При кабинета Петков обаче транспортният министър Събев настоя той да бъде включен, тъй като има напреднала подготвеност за реализация. Друго се твърди в последното решение на кабинета за смяна на проекта. В документа се акцентира, че интермодалният терминал отпада поради доста закъснение и неспособност за осъществяване на инвестицията, както и поради липса на задоволително запас на фона на оповестената социална поръчка. Поръчката бе прекъсната септември с аргумента, че класираната преди всичко оферта надвишава ресурса с 22,9 млн. лева без Данък добавена стойност. В същото време съществуване на извършена поръчка демонстрира напреднал стадий на реализация.
От националния проект отпада и различен основен план – цифровизация за сложно ръководство, надзор и дейно потребление на водите. По този план за 112,6 млн. лева е било планувано планиране и създаване на интегрирана система за ръководство на водите, тъй че да се свържат съществуващите бази данни на разнообразни институции – Министерство на околната среда и водите, ВиК холдинга към Министерство на регионалното развитие, „ Напоителни системи “, НЕК, Национален институт по метеорология и хидрология. Това е доста тежък план, като в причините за отпадането му се акцентира насъбрано доста закъснение. Отделно от това се твърди, че има опция за отчасти реализиране на същите цели с действия, които ще бъдат финансирани по оперативна стратегия „ Околна среда “ за интервала 2021-2027 година Със сигурност дейностите не могат да са същите, тъй като още на равнище обмисляне не се позволява повтаряне, написа Сега.
Извън цялостното отпадане на планове, по обособени вложения бюджетът се понижава поради непълен интерес. Така да вземем за пример бюджетът за схемата създаване на нови ВЕИ за лично ползване в композиция с местни уреди за предпазване на сила в предприятията се понижава от 200 на 120 млн. лева поради по-слаб интерес. Причините били сложни – едва позната технология за предпазване като батериите. В същото време залагането на акумулатори е наложително условие по процедурата. Като цяло батериите били скъпи. Това оскъпява цялата инвестиция и я прави неатрактивна за предприятията, тъй като създадената сила от тези системи е единствено за лично ползване и няма да се продава, се акцентира в претекстовете.
С непълен интерес се оказва и другояче шумно рекламирана процедура за саниране на публични и индустриални здания. Така постройките, които ще бъдат подкрепени, се понижават от 866 на 742, а плануваното финансиране се орязва с 85 млн. лева
БАТЕРИИ
Наполовина е орязан и крупният план за създаване на мегапарк с акумулатори за предпазване на сила от ВЕИ. Това е един от най-оспорваните планове по проекта, като за реализацията му се предвиждаше да бъде основана държавна компания, която да закупи батериите и да ги отдава по скица на заинтригувани производители. Този модел породи доста рецензии, както и мегаломанските му мащаби. Финансирането по него е понижено с решението на кабинета от 1,5 милиарда лева на 781 млн. лева Не излиза наяве какви други промени ще има по плана отвън цената за реализирането му и потенциала за предпазване на батериите, който също се понижава на половина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР