Сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от

...
Сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от
Коментари Харесай

МФ със сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г.

Сериозно нарастване на налозите и осигуровките върху гражданските контракти от 2024 година Това оферират от финансовото министерство.

Изменения в данъчното законодателство може да лишават правото за понижаване на годишната данъчна основа с 25% за приети разноски за активността по цивилен контракти. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки. Работодатели и синдикати не утвърждават предлагането.

" Напротив основава се опция нa правоприлагащите органи на Национална агенция за приходите да поясняват всяко едно правно отношение по собствен метод, тук се лимитират, съгласно, нас опциите на връзките сред чиновник и шеф, които касаят напълно цивилен правни отношения а не трудови ", сподели Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ, оповестяват от Българска национална телевизия.

" Има две съществени тези, които опонират на здравия разсъдък. Ако аз съм на цивилен контракт и правя разход за това, че си правя разноски със лични сили и средства. И не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще минава към друга форма или различен контракт или ще би трябвало да записвам компания ", уточни Атанас Кацарчев, основен икономист в КТ " Подкрепа ", представен от novini.bg.

Водещ претекст зад законопроекта е да се разкрият трудови правни отношения прикрити с цивилен контракти, само че не излиза наяве какви биха били приходите, в случай че изменението стане факт.

" Не може да променяш налози, без най-малко в претекстовете или оценката на въздействието да напишеш какъв брой доходи очакваш. Приходите предходната година от подоходно облагане отвън трудови правни отношения е отвън 500 млн. само че пък тук МФ регистрира и свободни специалности и креативен и така нататък, а наранени са по-малко съответно гражданските, по този начин, е под половината от тези 500 млн. ", разяснява Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.

Предприемачите желаят предвидима данъчна политика - противоположното може да докара до отлив на вложения и закъснение в икономическия напредък, какъвто към този момент се следи в ИТ бранша, където гражданските контракти са нещо всекидневно.


" Много хора стартират да работят на цивилен контракти, защото това е една от най-лесните първични способи да бъдат сами бизнесмени, самонаети и да си заплащат налозите.

 

Но това да не се признава надлежно направените разноски да се приспадат надлежно и да се надуват и завишат осигуровки, които са форма на застраховка е чисто и просто увеличение на техните налози ", сподели Пламен Цеков, бизнесмен, член на Българската предприемаческа асоциация.

Действащото трудово законодателство не планува еластичност по отношение на работното време и взаимоотношенията сред бизнеса и чиновниците, показват работодателите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР