Сериозно поскъпнаха основните храни у нас заради войната в Украйна."Поскъпват

...
Сериозно поскъпнаха основните храни у нас заради войната в Украйна."Поскъпват
Коментари Харесай

Докато войната продължава - храните у на с ще поскъпват. ДДС-то да се намали  

Сериозно нарастнаха главните храни у нас поради войната в Украйна.

"Поскъпват главните артикули, тъй като са свързани по веригата на доставки. Като стартираме от олиото - Украйна и Русия дружно са повече от 50% от международното произвеждане. Пшеницата - те са към 30% от международното произвеждане. Ако няма годишна продукция, това занапред ще се задълбочава. Тези артикули въздействат на доста други. Олиото и негови производни ги има в доста неща, които ядем. Като няма жито, хората се трансферират на други артикули - стартира да нараства оризът ", разяснява Яна Иванова - ръководител на Сдружение на храни и питиета.

Тя бе безапелационна, че до момента в който не престават военните дейности, цените на храните ще вървят нагоре.

"ЕК приканва страните да понижат в допълнение ДДС-то върху храните. България е една от трите страни в Европейски Съюз, които нямат понижена ставка на Данък добавена стойност. Със сигурност можем да си го позволим. В интервал на рецесия е редно държавното управление да задейства запас, с цел да компенсира популацията. Ние сме измежду страните, в които храната е доста огромен % от бюджетите на семействата ", сподели пред bgonair Иванова.

По думите ѝ българите сме привилегировани, защото ние също сме доста огромен производител на пшеница и слънчоглед. Поради това няма изгледи при нас олиото да липсва.

"Безсмислено е хората да се презапасяват с сходни артикули. Не можеш да се презапасиш вечно, а няма логичност да се държат пари в шкафа. Данък добавена стойност върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в РСМ го махнаха, а нашето е 20% ", акцентира Яна Иванова.

Десетки браншови организации приканват държавното управление да се понижи ДДС-то на 9%. Ако не понижи цените, най-малко ще задържи този продължаващ скок. Продуктите няма да поевтинеят, само че няма да нарастнат. От Нова година с повече от 10% са се качили цените, сподели още Иванова.

Тя е уверена, че пониженото Данък добавена стойност би довело до бързо изсветляване на бранша и стесняване на сивата стопанска система.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР