Сериозни промени, свързани с цифровата инфраструктура на България ще започнат

...
Сериозни промени, свързани с цифровата инфраструктура на България ще започнат
Коментари Харесай

Задава се прекрояване на цифровата инфраструктура у нас

Сериозни промени, свързани с цифровата инфраструктура на България ще стартират през идващите месеци, излиза наяве от мнения на Комисията за защита на конкуренцията по планове на Министерството на превоза и известията и Комисията за контролиране на известията.

Те са свързани с построяването на нови мрежи, само че и с достъпа до шахтите, през които минава оптиката. Наличието и качеството на свързаността в наши дни е от основно значение за работата на бизнесите, само че и за качеството на живот и заради тази причина развиването на пазара е доста значима тематика.

Транспортното министерство желае да финансира с пари от Плана за възобновяване " Широкомащабно разрастване на цифрова инфраструктура на територията на България ". Проектът има две съществени действия - развиване на държавната опорна мрежа, която свързва общинските центрове и разрастване на мрежи с доста огромен потенциал, които да обзет слабонаселени и селски региони.
 Наблюдава се удивително развиване на 5G мрежите у нас
Наблюдава се удивително развиване на 5G мрежите у нас

Това дава спомагателни благоприятни условия както на телекомите, по този начин и на техните клиенти

За задачата ще се употребява инфраструктура както благосъстоятелност на страната, по този начин и на частни компании. " Подпомогнатите оператори по Дейност 2 ще бъдат задължени да ръководят построените мрежи като неутрална инфраструктура и да я дават на други оператори по изискванията за достъп на едро до физическа инфраструктура. По отношение на интервенциите в мобилни мрежи, ще бъде регламентиран отворен достъп за всички лицензирани мобилни оператори, които биха имали пазарен интерес да обезпечат високоскоростно мобилно покритие ", излиза наяве от плана, представен в мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

От МТС означават, че у нас " съществува " неефективност на пазара ", защото регионите, които биха били обект на намеса не съставляват интерес за операторите, заради забележителните вложения, които следва да извършат в началото " и с плана се построява т.нар междинна миля, до момента в който за локалните снабдители на интернет ще остане свързването с клиентите, което е финалният стадий.

Според Комисия за защита на конкуренцията плануваното обвързване за операторите да ръководят построените мрежи като неутрална инфраструктура и да я дават на други оператори по изискванията за достъп на едро до физическа инфраструктура значи, че ще бъдат спазени разпоредбите на конкуренцията.
 КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си
КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си

Това е още един фронт в спора в телеком бранша

Второто мнение на антимонополния орган е обвързвано с план на решение на КРС за установяване, разбор и оценка на пазара на едро на достъп до пасивна инфраструктура. Тук регулаторът имаше няколко конфликта с Vivacom, защото компанията, като правоприемник на БТК, има огромна част от шахтите, които в този момент се постанова и нейните съперници да употребяват чартърен.

" Към края на 2022 година историческото дружество има 48,5% от общата дължина на лична кабелна мрежа, която покрива 83% от обитаемоте места, до момента в който останалите 103 конкурентни предприятия имат общо 51,5% от общата дължина и доближават до 49% от обитаемоте места. Второто дружество по този индикатор, " А1 България " ЕАД има 6,7% от общата дължина, като доближава до 8,4% от обитаемоте места. По отношение единствено на отдаваната чартърен канална мрежа историческото дружество е още по-изразен с водач с 90,4% от общата дължина, а на база на доходи от даване на достъп делът му е 90% ", пишат от КРС.
 Vivacom за решението на КРС: Безпрецедентна интервенция на регулатора
Vivacom за решението на КРС: Безпрецедентна интервенция на регулатора

Преди дни комисията не разреши на телекома да усили цените за достъп до пасивната си подземна инфраструктура

Според комисията макар законовото обвързване мрежовите оператори да дават достъп до физическата си инфраструктура при ясни и основани на методика условия, настоящата регулация основава неустановеност на пазара - и то на фона на това, че " достъпът до пасивната (физическа) инфраструктура на Виваком е от сериозно значение за разполагането на електронните съобщителни мрежи, нужни за даването на услуги на дребно като интернет и телевизия ".
 КРС: Vivacom няма конкуренция на пазара на пасивна телеком инфраструктура
КРС: Vivacom няма конкуренция на пазара на пасивна телеком инфраструктура

Комисията счита, че на компанията би трябвало да се наложат избрани отговорности

Затова и КРС се афишира за авансово (ex ante) контролиране. На същото мнение е и Комисия за защита на конкуренцията: " Въпреки опциите на правото на конкуренцията да откри и глоби възможна корист с господстващо състояние, в това число като наложи подобаващи поведенчески и/или структурни ограничения за възобновяване на конкуренцията, в тази ситуация ex ante контролиране би трябвало да бъде по-ефективно заради предварителния си темперамент ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР