Сериозни притеснения имат жителите на великотърновското село Балван относно намеренията

...
Сериозни притеснения имат жителите на великотърновското село Балван относно намеренията
Коментари Харесай

Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Има сериозни опасения в Балван срещу кариерата за варовици

Сериозни терзания имат жителите на великотърновското село Балван по отношение на желанията за отваряне на находище за варовици в землището на селото. Парламентарен въпрос за това и в отбрана на ползите на живеещите в селото внесе националният представител Валентин Ламбев. Депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ попита министъра на енергетиката на какъв стадий и с какви параметри е процедурата по даване на концесия за находище „ Мингемар “, както и по какъв метод ще реагира Министерството и какво ще предприеме в отговор на основателните терзания и нежеланието на жителите на с. Балван.

Към народния представител се обърнаха поданици на с. Балван, обезпокоени от информацията за идно откриване на кариера и даване на концесия за рандеман на варовици от находище „ Мингемар “. Опасенията на жителите са, че находището се намира на територия – горски фонд и аграрни земи, с огромно многообразие от растителни и скотски типове, които ще би трябвало да бъдат унищожени. Отрицателни мнения за употребата на находището са дали и кметът на с. Балван и кметът на Община Велико Търново. От отговора стана ясно, че следва да се изготвя Оценка на въздействието върху околната среда. На този миг жителите ще могат да дадат своите отзиви и мнения, които да бъдат взети поради от специалистите.

Валентин Ламбев участва на общоселското заседание, което се организира през уикенда в село Балван. Жителите на селото единомислещо взеха решение да отстояват отричателно мнение против кариерата, когато се организира публичното разискване на Оценка на въздействието върху околната среда. Съседните села също показаха подготвеност да излязат с негативни отзиви против кариерата. Жителите са подготвени на всевъзможни дейности, с цел да защитят природата, сигурността на селото и на домовете си, потвърдиха присъстващите на събранието близо 100 души. Нито един от тях не се изрече в поддръжка на капиталовото желание. Следващата стъпка за локалните ще бъде свикването на локален референдум, в случай че другите дейности не оказват помощ.

„ Ще продължа да проследявам развиването на тематиката, защото хората са загрижени за здравето си и желаят отговори “, сподели националният представител.

снимка-архив
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР