Сериозен спор се води в социалната мрежа Фейсбук във връзка

...
Сериозен спор се води в социалната мрежа Фейсбук във връзка
Коментари Харесай

Гърми скандал с подарък за папата! Замесен е и Светият синод

Сериозен спор се води в обществената мрежа Facebook по отношение на подаръка, поднесен на папа Франциск при гостуването му у нас от Светия синод. Става дума за огромната картина, изобразяваща храм-паметника „ Свети Александър Невски “.

Във Facebook страницата “A companion to contemporary art “ показват, че създател на творбата на е художникът Деян Вълков, както е било оповестено. Всъщност картината е нарисувана от Илияна Иванова.

Ето какво се показва в страницата – публикуваме постовете без редакторска интервенция:

„ Как е била нарисувана и поръчана картината за Папата, която критикувахме остро през вчерашния ден - научаваме от нейната авторка. Произведението НЕ е от Деян Вълков, както бе оповестено публично. Било е поръчано на него, само че той от своя страна, поръчва на различен - на Илияна Иванова. Тя изяснява и за какво композицията и небето наподобяват по този начин зле - скованата и неартистична "композиция " ѝ била заложена, без право да мръдне, а най-после "поръчителят " "довършил " картината като добавил и двата жълтеникакви облака и други "топли цветни " петна, които най-вероятно са унищожили освен гамите, само че и чувството за целокупност. След това съобщил единствено своето име на медиите.



Кой е Деян Вълков, разрешил си да постъпи по този начин? В Интернет попада с шаблонна биография - имал независими изложения тук, тук, тук и там... Всъщност, главните му изложения в чужбина са в български културни центрове, където най-често се върви с връзки. Някой ден би трябвало да проучваме и тези изложения, тъй като очевидно няма кой различен да го направи.

Но ето това е истината, прочетете по-долу, не става дума за насмешка с Папата от страна на нашата Патриаршия. Подигравката е с всички нас, както и с вярата на доста хора, от един "артист ", ухажван от културните ни центрове в чужбина, кой знае по каква причина. Получил тази скъпа поръчка, той се е подиграл и с поръчителите си - Патриаршията и ги е сложил в нелепа и унизителна обстановка. От нас - поздравления към авторката за искреността и за това, че откри кураж да каже истината! Ще чакаме нейни творби, неопетнени от "поръчители ". Ето и нейните думи:



"Та по тематиката, създателя на картината, която Светият синод подари на нашия почетен посетител Папата съм аз. Като "автор " е най-общо казано. Работата ми беше поръчана декември,аз нямах никаква концепция,че ще е подарък и то на такова равнище. Истината е,че бях в тежък за мен и фамилията ми миг и нямах предпочитание за поръчки. Също не са ми обичани тъкмо този вид,в които нямам право на персонална хармония,но се пробвам да го одобрявам като работа.

В случая,работата трябваше да е по-суха,за моят усет и с не огромна независимост в композицията. Мисля,че можеше да наподобява и по-добре,ако знаех за кой е. За това, че ще се подарява, разбрах 3-4 дни преди събитието,като не ми стана изцяло ясно по какъв начин,защо...поръчителят ми,друг художник - "приятел ", сподели, че е упорствал да ми спомеменат името,което по-късно се оказа лъжа.Той има, незадълбочено за мен присъединяване в картината,много държеше да не приключвам небето с цел да вкарал - "да полее нещо топло ",направил е два облака,явно не е самоцелно. Както и да е...опитвам се да дам повече изясненост,явно бях употребена за реклама на различен създател. Надявам се да си взема урок. Дадох си сметка,тези дни, че я работих през тези четиридесет дни от кончината на брат ми,а е подарък за чист, уповавам се човек, дано и моите мисли са по-чисти в тази посока. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР