Сериозен недостиг на лекарство за диабетици, защото масово се използва

...
Сериозен недостиг на лекарство за диабетици, защото масово се използва
Коментари Харесай

Липса на важно лекарство за диабетици, използвали го за отслабване

Сериозен дефицит на лекарство за диабетици, тъй като всеобщо се употребява не по предопределение, а за намаляване. Този проблем е още от лятото, а стотици нуждаещи се остават без лекуване.



Вече повече от 10 години Костадин Тонков от Пловдив страда от диабет, вид 2. Преди 2 години стартира лекуване с " Оземпик 1 мг " – инжекция, която се ползва един път седмично и се покрива от Здравната каса. Резултатите не закъсняват, а положението му бързо се усъвършенства. От няколко месеца обаче среща компликация с намирането му в аптеките.

Започна звънене на безчет аптеки, в случай че има една численост да се вземе. Стана нервно снабдяването с лекарството. До един миг, когато като отида да го потърся и реагират необичайно. Започна едно връзкарство при снабдяването и не доближава за болните. Съвсем първоначално лекуващият доктор сподели, че в Русия да вземем за пример, девойките са научили, че от него се отслабва и стартират всеобщо да го използват с тази цел. Каза, че и тук ще стане това. Това лекарство води до намаляване, само че единствено при диабетно болните, при здрав човек то не работи, или в случай че работи не е в позитивна посока, описа той.

Мъжът се свързва с компанията вносител, от която декларират, че количествата на доставките за България са увеличени. Въпреки това Костадин не може да се достави с медикамента и е обезпокоен по какъв начин ще продължи лекуването си.

Нещо се случва, вносителят го внася, дава го на складовете и оттова изчезва. Миналата седмица трябваше да го взема по протокол и безусловно на никое място го няма. Това лекарство е без аналог сега, то усъвършенства метаболизма в организма и оттова всичко се възстановява. Къде отиват тези количества и за какво болните сме лишени от единствения сполучлив медикамент. Това са доста заболели, оставени без лекуване, добави Костадин Тонков.

Фармацевтите също не крият неналичието на лекарството.

Последните 4-5 месеца има проблем, търси се непрекъснато. Известни количества се отпускат за постоянните пациенти, които са по Здравна каса с протоколи, само че да се купи на свободна продажба с бяла рецепта е извънредно мъчно. Дължи се главно на казуса, че има малко количества, отпуснати за страната, а се употребяват по този начин нар. " Off label ", отвън показанията, тъй като доста хора го употребяват за намаляване, изясни фармацевтът Константин Калайджиев.

Калин Неделчев е треньор по фитнес и културизъм. Повече от 20 години приготвя състезатели и в никакъв случай не би предложил използването на този медикамент за съкращаване на тежестта.

Използването за намаляване не е лекуване, а си е самоназначение от хора, които желаят да отслабват. Да, има резултат, отслабва се, само че съгласно мен е много нездравословно за здравето, психическото, поврежда и метаболизма в дългогодишен проект, сподели Калин Неделчев.

По думите му няма по какъв начин химията да размени спорта, само че всичко е въпрос на персонален избор.

Хората в никакъв случай няма да спрат да повреждат здравето си, с цел да са по-хубави и по-известни. Преди тъкмо 100 години заможните дами в Западна Европа са пиели капсули с яйца от глисти, с цел да отслабват и това ще продължи постоянно. И след 100 години дамите ще употребяват безумни неща, с цел да отслабват и да са по-хубави. Унищожават се и това е, добави той.

Лекарите са безапелационни, че медикаментът е предопределен за диабетно болните и не би трябвало да се подменя използването му.

Това носи вреди, всяко лекарство има странични резултати и може да докара до тежки затруднения, в това число животозастрашаващи. Диабетиците нямат избор. Това е лекарство за техните потребности и всяко маневриране в друга посока крие огромни опасности, утежняване на тяхното положение и до остри затруднения, каквито са диабетната кетоацидоза и други остри положения, които редуцират техния живот. Затова те би трябвало да имат нужното лекуване, съобщи ендокринологът и шеф Клиника по Вътрешни заболявания доктор Лъчезар Лозанов.

Според ендокринолога него казусът е многопластов и доста фактори въздействат за задълбочаването му. За да се реши обаче, би трябвало да бъде неразрешена продажбата на медикамента с елементарна бяла рецепта.

Една от аргументите е изписването на медикамента, без да е належащо той да бъде изписан. Фитнес инструктори също изписват без нужните проучвания и показания. Определени медицински центрове също изкупуват огромни количества от медикаментите, с цел да бъдат прилагани на техните пациенти с комерсиална цел. Всичко това води до този тежък недостиг, който продължава към този момент месеци наред, макар че компанията производител доставя 30-40% повече от преди. Смятам, че едно от верните решения е този медикамент да бъде изписван единствено с протоколи. В аптечната мрежа има случаи, в които пациентът отива и си го взима без рецепта. Така че, когато имаме надзор от самите лекари и фармацевти, би трябвало да се контролира пазарът, сподели той.

От Здравното министерство удостоверяват, че и при тях са постъпвали сигнали от жители за усложнения при отпущането на съответното лекарство в аптеките, както и за използването му отвън характерностите.

След осъществен разбор на получената информация Министерството на здравеопазването е упълномощило на Изпълнителна организация " Медицински контрол " и Изпълнителна организация по медикаментите осъществяване на инспекции, оповестяват от Министерство на здравеопазването.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР