Сериозен финансов дефицит се отваря в бюджета на София заради

...
Сериозен финансов дефицит се отваря в бюджета на София заради
Коментари Харесай

С 30% е отливът на пътници в столичния градски транспорт

Сериозен финансов недостиг се отваря в бюджета на София поради наслагването на три рецесии - високите енергийни цени, здравната криза и неприемането на държавния бюджет. Това заяви пред Българска национална телевизия зам.- кметът на София Дончо Барбалов.

Той уточни, че с 40 млн. лева повече са разходите за ток и природен газ за 2021 година, а упованията за 2022 година са за 110 млн. лева повече. Те оставали непокрити, тъй като за общините не са планувани обезщетения за градския превоз.

В същото време поради здравната рецесия има 30% отлив на пасажери. " Не би трябвало да допускаме хората се върнат към персоналните транспортни средства, това ще окаже отрицателно въздействие на екологичните индикатори ", разяснява той и прикани общините да получат съответно подкрепяне поради високите енергийни цени.

Междувременно стана ясно, че финансовото министерство ще издаде инструкции, с които да развърже ръцете на общините да вършат без проблем разноските си за ток и природен газ от януари до март, до момента в който към момента не е гласуван бюджета за новата година. Ограниченията на закона за обществените финанси задължава кметовете да харчат единствено в границите на разноските през същите месеци на предходната година. Това принуди доста кметове да изключат осветлението на градовете.

Ограниченията ще важат за общия размер на разноските, само че не и по обособените пера за ток и природен газ. Това са договорили късно през вчерашния ден представители на финансовото министерство, енергийното министерство и ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР