Серана е малък град, на около 300 километра от метрополията

...
Серана е малък град, на около 300 километра от метрополията
Коментари Харесай

Един цял град - лаборатория за тестване на коронавирус

Серана е дребен град, на към 300 километра от метрополията Сао Пауло. Градът е малко прочут даже в самата в Бразилия, само че планът за всеобщо имунизиране, който тече там, може да го трансформира в звезда. Преди малко повече от седмица Серана стартира да имунизира съвсем целия град с китайската ваксина Coronavac. Общо 30 000 души над 18-годишна възраст вземат участие в плана на доброволни начала. Ако всичко върви по проект, след три месеца светът ще научи дали китайската ваксина унижава вируса.

Как се имунизира цялостен град?

Основна движеща мощ на целия план, наименуван “S”, е кметът на Серана Леонардо Капители. Всички в града го назовават Лео. 38-годишният мъж е локален човек и неуморимо стимулира жителите за присъединяване в плана, който в този момент носи първата писмен знак от името на града. Кметът на Серана води персонални диалози, приказва пред медиите, насочва обръщения към жителите на града в обществените мрежи.

„ Като представител на града съм доста благополучен и безпределно горделив, че съм част от този план и в същото време мога да се погрижа за това всички хора в Серана да бъдат предпазени с ваксина “, споделя Капители и прибавя: „ Ние сме пионери в един проучвателен план, с който можем да послужим на науката и да увеличим продължителността на живота на цялото международно население. “ Масовата имунизация ще бъде осъществена за два месеца. Град Серана е разпределен на четири зони, маркирани с разнообразни цветове. Ваксините на хората в зеления бранш са били сложени от предходната сряда до неделя, в този момент стартира имунизирането в жълтия бранш. Следват сивият и най-после - синият. Когато първият цикъл завърши, жителите на Серана в зелената зона ще стартират да получават и втората доза от имунизацията. Масовата имунизация ще отнеме два месеца. Кметът вижда, че съгражданите му вземат участие с възторг. „ Хората се вълнуват и имат огромни упования, освен да имунизират себе си, само че и да защитят своите фамилии. “

Защо тъкмо Серана?

Един дребен град от страна като Бразилия, чийто президент непрекъснато подценява заплахата от вируса и даже го беше сравнил с „ дребен грип “. Рикардо Паласиос нееднократно е чувал този въпрос. „ Ние, учените, несъмнено, бихме желали повече поддръжка от страна на държавното управление. Научната експертиза би трябвало да управлява ръководството на коронакризата, само че за жалост това не е по този начин в Бразилия.” Паласиос управлява клиничните проучвания в института „ Бутантан “ в Сао Пауло. „ Бутантан “, един от водещите научноизследователски институти в Бразилия, дава отговор и за „ Проект S”. Защо тъкмо Серана? Миналата година градът се трансформира в едно от огромните огнища на вируса. Пет % от популацията се разболя след гърмеж на инфекции в дом за възрастни хора. Освен това Серана предлага идеални условия за проучването. “Градът е с обозрим размер, локалните управляващи ни оказаха безрезервна поддръжка и реакцията на популацията беше позитивна,” изяснява Паласиос.

Резултатите са от голямо значение за целия свят

Друг голям плюс: способен проучвателен екип на място, в който взе участие и Марко Борхес, шеф на държавната болница в Серана. Той е убеден, че след единствено няколко месеца ще има резултати, които ще съставляват интерес за целия свят. " Проектът ще продължи общо година, само че след 12 или 13 седмици ще имаме резултатите по главните параметри. Тогава ще можем да кажем по какъв начин имунизацията въздейства на предаването на вируса. И до каква степен оказва помощ за понижаване на тежките случаи и смъртността при COVID-19.”

Дотогава имунизирането ще продължи с цялостна пара. Ваксина няма да се слага единствено на малолетните, на бременните дами, кърмачките и хората, които са имали температура директно преди имунизацията. Окончателните резултати ще станат известни през месец май. „ Тогава всички по света ще узнаят какъв имунитет се реализира след една всеобща имунизация, като нашата тук, в Серана “, споделя Борхес.

Автор: Оливер Пипер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР