Септември върви топъл в района на София, малко по-топъл от

...
Септември върви топъл в района на София, малко по-топъл от
Коментари Харесай

Дни с превалявания до недея, после много слънце

Септември върви топъл в региона на София, малко по-топъл от нормалното - средноденонощната температура е 19,2 градуса. Това е най-високата средноденонощна температура в София за този месецслед 2015 година. Най-топъл септември, за последните 23 години, сме имали през 2011 година - 20,3 градуса, а най-студен през 2002 година 13,8 градуса. През 2011 година имаме 14 дни през септември с оптимални температури над 30 градуса, а през 2002 няма нито един ден с температура над 26 градуса.

Какво следва в идващите десетина дни?

Още довечера и през нощта против сряда от запад облачността ще се усили и тук-там в Западна България, основно в планинските региони ще превали. Превалявания са вероятни още и в сряда следобяд, както и в четвъртък следобяд. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на месата, основно в планинските региони на Западна и Южна България са вероятни валежи.

В петък и събота тези процеси ще затихнат, изключително в събота, когато и дневните температури ще се покачат и ще бъде най-вече слънчево и топло.

Още в събота по здрач и през нощта против неделя, на запад ще стартирана превалявания, които в неделния ден ще обхваната по-голямата част от страната. Очаква се да вали на доста места, като по-обилни се очертаватвалежите в планинските региони. Ще има и гръмотевична активност, тук-там са вероятни краткотрайни проливни извалявания.

Следете ктартоксрочните прогнози на НИХМ за характера на времето в неделя. Тогава се чака и температурите релативно да се намалят, в понеделник на запад евентуално и под18 градуса.

В понеделник бързо тези процеси ще затихват и над страната, през цялата друга седмица, се обрисува време по-скоро лятно, в сравнение с есенно.

Температурите в целия интервал на средносрочната прогноза остават относително високи - сред 24 и 29 градуса, само че в обособени дни и по-високи.

В момента наподобява, че ще изпратим септември и ще посрещнем октомври с топло и хубаво време.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР