Септември е исторически най-лошият месец за акциите. Това може да не е така тази година

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Американските акции обикновено отбелязват най-лошото си представяне за годината през септември, но има признаци, че пазарът може да избегне рязък спад този път.

Този месец е бил най-лошият средно за акциите от 1928 г. насам, според Yardeni Research. Това е отчасти защото, подобно на август, има затишие в икономическите данни, което може да катализира рали на акциите. Докато инвеститорите са склонни да излизат на почивка през август, което води до по-ниски обеми на търговия и по този начин до по-голяма волатилност, Денят на труда обикновено е сигнал за края на лятото.

Марк Хакет, ръководител на изследванията в американската инвестиционна фирма Nationwide, казва, че има няколко индикации, чепазарът е по-стабилен тази година, отколкото през 2022 г., когато акциите се разпродадоха през втората половина на годината.

От 1980 г. насам, когато индексът S&P 500 набираше повече от 6% през август, останалата част от годината беше положителна всяка година с изключение на 1987 г., със среден ръст от 5,4%, според Хакет.

Широкообхватният индекс завърши този юли с над 19% ръст за годината, спрямо 13% спад през същия период на миналата година.

„Има много неща за харесване в това къде се намираме“, каза Хакет.

Пазарът беше по-малко реактивен по време на последните дни на срещата на политиката на Федералния резерв, каза той. S&P 500 е отрицателен само за два от осем завършени месеца тази година. Индексът Fear & Greed на CNN, който разглежда седем индикатора за пазарни настроения, е на 56, или четене „Алчност“, в сравнение с четене „Страх“ от 40 година по-рано.

Докато акциите паднаха с приблизително 2% през август, те все пак надминаха загубата си от 4% през същия месец на миналата година. Акциите също завършиха последната седмица на август със силно рали. Индексите Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite отбелязаха най-доброто си седмично представяне от юли, докато S&P 500 отчете най-доброто си увеличение от юни.

Все пак има предизвикателства пред фондовия пазар.

Цените на петрола в сряда достигнаха най-високото си ниво от девет месеца, след като Саудитска Арабия и Русия, най-големите износители на суров петрол в света, заявиха, че ще удължат съкращенията на добива поне до края на годината.

Някои икономисти казват, че продължителните, високи цени на енергията биха могли да повишат инфлацията за услуги като товарни превози. Продължителната инфлация има потенциала да разшири борбата на Федералния резерв за намаляване на цените и на свой ред да окаже по-голям натиск върху икономиката на САЩ.

Това също може да натовари повече портфейлите на потребителите. Хакет каза, че въпреки че силата на потребителите е останала устойчива, което е помогнало за захранването на икономиката, той наблюдава дали ще остане така.

Той добави, че въпреки че е предпазлив оптимист, че пазарът ще остане силен до края на годината, прекомерната зависимост на ралито от мега капиталтехнологични акции, като Nvidia (ръст от 222% тази година) и Мета платформите (нагоре със 148%) са повод за безпокойство.

„В края на годината това е мястото, където трябва да преоценим очакванията си“, каза той.

Изменението на климата вреди на големите тематични паркове

През уикенда силен дъжд и наводнения блокираха повече от 70 000 души в Burning Man в пустинята Невада.

Това е последният пример за това как екстремното време, влошено от изменението на климата, е повлияло на основните атракции в Северна Америка това лято, съобщава моят колега Натаниел Майерсон.

Най-големите компании за тематични паркове – Six Flags, SeaWorld и Cedar Fair-родител на Cedar Point – всички бяха преобърнати от екстремни метеорологични условия, включително смъртоносни наводнения в Североизток, рекордни горещини в Югозапад и Калифорния и горски пожари в Канада. Екстремните горещини във Флорида също нарушиха посещаемостта на Walt Disney World и Universal Orlando това лято.

Тези атракции зависят от времето, а изменението на климата представлява значителен риск за техния бизнес. Тематични паркове изграждат атракциони на закрито и променят правилата за билети, за да отговорят на бруталните метеорологични условия.

Прочетете повече тук.

Защо Cup Noodles става „удобен за геймъри“

За всеотдайните геймъри в цяла Азия нощните сесии често означават пъхтене на кутии Red Bull или похапване на бърза храна, за да останат будни, съобщават Джеси Юнг и Джунко Огура от CNN.

Но какво да кажем за мазните пръстови отпечатъци, оставени върху клавиатурите? Или опасността от съхраняване на напитки близо до игрално оборудване?

Производителят на юфка Nissin казва, че има отговора: чаша юфка с кофеин.

„Игровото население в Япония нараства от година на година, особено сред младите хора, и се казва, че броят им е надхвърлил 50 милиона“, каза компанията в съобщение за новини в понеделник. „За да отговори на това търсене, Nissin Foods пуска нов „удобен за геймъри“ продукт за първи път в своята история от своите водещи марки Cup Noodles и Nissin Curry Meshi.“

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР