Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ)

...
Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ)
Коментари Харесай

Чешки сенатор и АКФ: Прокуратурата неглижира съмненията за сериозни злоупотреби при продажбата на ТЕЦ Варна

Сенаторът от Чешкият парламент Лукаш Вагенкнехт и Антикорупционният фонд (АКФ) внесоха в четвъртък тъжба против отхвърли на Софийска градска прокуратура (СГП) да проверява съмнителната продажбата на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД на компания, следена от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.
В постановлението си, станало обществено в края на 2020 година, прокуратурата декларира, че няма " данни за непозволени действия/бездействия от страна на длъжностни лица в хода на осъществяване на служебните им отговорности. Напротив, отговорностите им са изпълнени добросъвестно и прецизно, съгласно нормативните условия. "
" В сигнала ни се показват съответни обстоятелства, които изискват инспекция за умишлено подписване на неизгодна договорка, нанесла обилни вреди за стопанството и фиска на българската страна. Нужно е да се ревизира дали не е избегнато заплащането на съществени данъчни отговорности и дали не е осъществено изпиране на пари. Постановлението на прокуратурата разкрива, че не са осъществени никакви процесуално-следствени дейности и не са събирани никакви доказателства, които да оборват подозренията за възможни нарушавания. Прокуратурата базира изводите си само на мненията на самото " Топлоелектрическа централа Варна " АД и на институциите, които е трябвало да реализират надзор върху него ", декларират от АКФ в жалбата си.
 Христо Иванов: Доган още веднъж е с порции от студения запас, кефлийско му е (ВИДЕО) Христо Иванов: Доган още веднъж е с порции от студения запас, кефлийско му е (ВИДЕО)
Демократична България изиска от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) да даде имената на сдруженията, спечелили търговете за...
Сигналът на АКФ и инж. Вагенкнехт от ноември 2019 година сигнализира за съмнителни условия към продадената в края на 2017 година " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД. Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на дребната компания " Сигда " ООД, благосъстоятелност на децата на Данаил Папазов (министър в държавното управление на Орешарски) без никакъв предходен опит в енергетиката.
Компанията ЧЕЗ, вложила в централата минимум 306 милиона евро, я продава на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличия и прилежащо пристанище със стратегическо значение - " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ". Официалната причина за съмнително ниската продажна цена е неприятното техническо положение на централата и невъзможността ѝ да работи и носи облага при съблюдаване на екологичните правила.
Четири дни след договорката от 20.12.2017 година новият притежател " Сигда " ООД преоценява активите на централата на 275 млн. лева В резултат, на 31.12.2017 година ТЕЦ-ът излиза на облага от 60 млн. лева, като от тях 30 млн. лева се разпределят като дял за сметка на кешовите наличия, получени от ЧЕЗ. По-малко от година и половина след продажбата, единствено недвижимите парцели, благосъстоятелност на " Топлоелектрическа централа Варна ", в това число парцелите на пристанището са оценени от самостоятелен оценител на стойност 32 млн. евро, като апортна вноска в новосъздадено дъщерно сдружение на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД – " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " ЕАД.
Три месеца след продажбата, Топлоелектрическа централа " Варна " като с магия взема решение екологичните проблеми, които стоят в основата на прекъсването и продажбата ѝ. По изказванията на управлението ѝ тя към този момент има едни от най-хубавите екологични индикатори измежду електроцентралите в България. Светкавично след промяната на собствеността е стартирана и пристанищна активност, като през август 2018 година " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " е лицензирано и функциониращо пристанище.
Месеци след продажбата, свързаната с някогашния транспортен министър и дълготраен началник на Пристанище " Варна " Данаил Папазов компания " Сигда " ООД, е добита от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. На 07.08.2018 година Ахмед Доган придобива 70 % от капитала на " Сигда " ООД против незнайна цена. Малко по-късно топлоцентралата стартира да получава милиони лв. от българската страна, с цел да служи като " леден запас " на българската енергетика. Само за 2018 година ТЕЦ-ът получава минимум 28 млн. лв. без да работи. Плащанията за " леден запас " към " Топлоелектрическа централа Варна " и обвързваните с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Брикел " и " Топлофикация Русе " са спрени по персонално разпореждане на премиера Борисов през 2020 година в разгара на митингите против държавното управление и основния прокурор, негодуващи против задкулисието ГЕРБ-ДПС.
 Христо Иванов от Топлоелектрическа централа “Варна ”: Институциите са обслужващ личен състав на корупционните далавери Христо Иванов от Топлоелектрическа централа “Варна ”: Институциите са обслужващ личен състав на корупционните далавери
След като чешката прокуратура се задейства по въпроса с продажбата на Топлоелектрическа централа “Варна ” на Ахмед Доган, “Демократична Бълга...
По-малко от половин година по-късно заплащанията за леден запас към ТЕЦ-вете на Доган и Ковачки са обновени под ново име: разполагаемост за запаси за първично контролиране на честотата, автоматизирано вторично контролиране и ръчно вторично контролиране на честотата и обменните мощности.
Въпреки че още от 2018 година получава милиони от Българската страна с цел да обезпечава енергийната сигурност на страната, няма никакви данни, че ТЕЦ-ът действително работи – видеоматериалите на АКФ и на Чешката социална телевизия демонстрират призрачна действителност.
В края на януари 2021 година Върховната прокуратура на Чешката република стартира следствие на събитията към договорката, в което се ревизират данните за вероятни загуби в размер на 323 милиона евро, които държавната ЧЕЗ е претърпяла.
За разлика от чешките си сътрудници, българската прокуратура отхвърля да стартира следствие. Въпреки обстоятелствата, изложени в сигнала на АКФ и сенатор Вагенкнехт, съгласно тях няма даже и подозрения за осъществени закононарушения.
Прокуратурата прави изводите си само на отговорите на запитванията, които насочва към самото " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД , Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО). По сходен метод прокуратурата заключава, че няма данни за пране на пари, защото Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) не е открила данни за прехвърляния сред свързани лица при придобиване на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД.
 Чешката Върховна прокуратура проверява продажбата на Топлоелектрическа централа Варна на Ахмед Доган (ВИДЕО) Чешката Върховна прокуратура проверява продажбата на Топлоелектрическа централа Варна на Ахмед Доган (ВИДЕО)
Върховната прокуратура на Чешката република е инициирала следствие на продажбата от 2017 година на Топлоелектрическа централа Варна, благосъстоятелност на чешката държ...
ДАНС обаче въобще не е направила инспекция на идващите покупко-продажби няколко месеца по-късно, при които Ахмед Доган придобива 70 % от " СИГДА " ООД, в случай, че участващите в тези покупко-продажби лица несъмнено са свързани лица между тях.
Няма инспекция и на обществени изказвания на Данаил Папазов от края на юни 2019 година, 70% от дяловете на " СИГДА " OOД са продадени на Ахмед Доган за 1.4 – 1.5 млн. лева.1 Не излиза наяве за какво 70 % от компания, с активи за над 275 милиона, е продадена за 1.5 милиона? Не е ясно и заявил ли е господин Ахмед Доган приходи и имуществото, които му разрешават да придобие мажоритарния дял от " Сигда " ООД, какъв е произходът на средствата, с които е осъществено придобиването на дяловете, както и дали са платени всички дължими налози?
Освен събраните отзиви на институции, Прокуратурата не е направила никакви процесуално-следствени дейности и не е събрала никакви доказателства, които да оборват подозренията за възможни нарушавания.
" Практическото неглижиране на данните от сигнала свидетелства за нежеланието и/или неспособността на българската Прокуратура да проверява случаи на подозрение за съществени злоупотреби, свързани с вероятно укриване на налози и пране на пари, освен това с присъединяване на видни политически персони като доктор Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки роднини, както и притежаваните от тези лица компании. " се споделя в жалбата на сенатор Вагенкнехт и АКФ.
Отказът на прокуратурата да проверява събитията към продажбата на Топлоелектрическа централа Варна са следващия образец за отсъстващата институционална реакция по случая в България. Още през юни 2019 година АКФ алармира Национална организация по приходите по отношение на подозренията за укриване на налози при осъществяването на договорката, както и Министъра на енергетиката, Комисията за енергийно и водно контролиране и ДАНС заради данните за обилни неизправности на Топлоелектрическа централа Варна и съществуването на опасност за енергийната сигурност на страната. Всички институции установяваха, че при продажбата и употребата на Топлоелектрическа централа Варна няма никакви проблеми. Министърът не енергетиката отхвърли да отговори на сигналите и въпросите на АКФ.
 Христо Иванов: Стотици милиони отиват за порт Доган (ВИДЕО) Христо Иванов: Стотици милиони отиват за " порт Доган " (ВИДЕО)
Стотици милиони левове отиват за построяването на пристанището на Ахмед Доган във Варна вместо за развиването на пристанище Варна. Това з...
Настояваме пред Апелативна прокуратура София да бъдат назначени съответните експертизи, както и да бъдат осъществени съответните инспекции на приходите и налозите на участващите в покупко-продажбите физически и юридически лица.
Продължаваме да настояваме и за отговор на въпросите:
1. Предвид съвсем мигновеното пускане на TEЦ Вaрнa и отчитането на облаги от " TEЦ Вaрнa " EAД, налице ли е умишлено понижаване цената на Варненската електроцентрала от страна на топ мениджмънта на ЧЕЗ Груп в съдействие с български политици, или налице ли е укриване на фактически платената цена, като по този метод са били повредени ползите на Чешката република като мажоритарен притежател на ЧЕЗ Груп?
2. Със същите дейности били ли са повредени и ползите на българската страна, в случай че с тези дейности е избегнато заплащане на разнообразни налози (данък облага, например) или е било реализирано укриване на приходи и надлежно е било избегнато възнаграждение на налог върху приходите?
3. Какво е техническото положение и експлоатационната валидност на " Топлоелектрическа централа Варна " към датата на продажбата и към сегашния миг и в положение ли е централата да обезпечава енергийната сигурност на страната?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР