Сенатът на САЩ започва финалния етап на процедурата по импийчмънт

...
Сенатът на САЩ започва финалния етап на процедурата по импийчмънт
Коментари Харесай

Сенатът се захваща с импийчмънта на Тръмп

Сенатът на Съединени американски щати стартира финалния стадий на процедурата по импийчмънт на 45-ия президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той е упрекнат в подстрекаване към бунт. Тръмп към този момент бе отхвърлен от долната камара на американския конгрес, само че с цел да влезе в действие импийчмънта той би трябвало да бъде доказан и от Сената на Съединени американски щати, където за отстраняването на Тръмп би трябвало да гласоподават най-малко 67 от 100-те сенатори. 

Тръмп е единственият президент, който два пъти е бил подлаган на импийчмънт и то за един мандат.

Основният въпрос преди гласуването е този за подсъдността - има ли право Сената да гласоподава импийчмънт на някогашен президент. По този парламентарен въпрос има разногласия. Юристите на Тръмп към този момент изпратиха заявление, в което призоват Сената да не се занимава с този " неконституционен развой ". Днес сенаторите имат 4 часа с цел да решат този проблем. 

Ако сенаторите решат, че могат да гласоподават, това ще стане след 16 часа диспути всъщност. 

Позицията на обвиняването е, че Тръмп е отговорен за хаоса на 6 януари т.г., когато бе нападнат Капитолия. Обвинението твърди, че персонално Тръмп в своята тирада преди офанзивата е призовал за нападението.

Адвокатите на Тръмп споделят, че Тръмп не е подбуждал към бунт, а думата “битка ” е употребена няколко пъти, само че нагледно. 

Засега Доналд Тръмп няма да участва на дебатите в Сената. 

Ако импийчмънта бъде гласуван, Тръмп няма да може да се кандидатира за президентските избори през 2024 година и ще загуби няколко пожизнени привилегии, които се поставят на някогашните държавни глави на Съединени американски щати. 

Засега е ясно, че дебатите ще спрат в късния следобед в петък по молба на юристите на Тръмп, която бе утвърдена от сенаторите - тогава стартира шабат.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР