Сенатът на Франция - горната камара на парламента, одобри резолюция,

...
Сенатът на Франция - горната камара на парламента, одобри резолюция,
Коментари Харесай

Френският сенат призна официално Гладомора за геноцид над украинския народ

Сенатът на Франция - горната камара на Народното събрание, утвърди резолюция, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ, заяви „ Киев индепендънт “.

Гладоморът е съзнателно предизвикан от руските управляващи по време на ръководството на Йосиф Сталин в Съветския съюз - той предизвиква гибелта на към 3,5 до 5 милиона украинци.

Украинското държавно управление прикани интернационалната общественост да го признае за геноцид.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба съобщи, че е " признателен на френските сенатори за това историческо гласоподаване, което възвръща справедливостта и уважава паметта на милионите жертви ". Той добави, че " сходни закононарушения в никакъв случай не би трябвало да се повтарят и в никакъв случай не би трябвало да се не помнят ".

" Това е още една значима стъпка към възобновяване на историческата правдивост и увековечаване на паметта на милиони украинци, които са били умъртвени от апетит ", написа в Туитър президентът Володимир Зеленски.

През март резолюцията беше призната от долната камара на френския парламент - Националното заседание.

През 2022 година и 2023 година няколко страни и институции признаха Гладомора за геноцид над украинския народ. Сред тях са Исландия, Белгия, Чехия, Германия, Ирландия и България.

През декември 2022 година Европейският парламент също направи това и прикани Русия да сервира публични извинения за зверствата, осъществени от руския режим. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР