Семейството на покойната легенда Хенриета Лакс се включва в борбата

...
Семейството на покойната легенда Хенриета Лакс се включва в борбата
Коментари Харесай

Семейството на Хенриета Лакс се включва в глобалната борба с рака на маточната шийка

Семейството на починалата легенда Хенриета Лакс се включва в битката с рака на маточната шийка, откакто получи номинацията „ посланици на благосклонност “ на Световната здравна организация, заяви пресслужбата на СЗО.

Назначаването на сина и внуците на Хенриета е самопризнание за напъните им да поддържат предварителната защита на рака на маточната шийка и да запазят паметта на тяхната майка и баба, умряла на 31-годишна възраст от рак на маточната шийка през 1951 година

Историята на Хенриета Лакс е история на несправедливостта, само че нейното име се помни и с големия принос, който тя направи за науката в продължение на доста години.

Докато дамата е търсела лекуване за болестта си, откривателите са взели материал за биопсия от тялото й без нейното познание или единодушие. Клетките, които науката получи, получиха популярност като HeLa кафези и по-късно станаха първата „ безсмъртна “ клетъчна линия, което значи, че те са единствените кафези, които са траяли да живеят отвън човешкото тяло и да се репликират.

Откакто е подхваната процедурата, тези HeLa кафези са съдействали за безчет медицински пробиви, в това число създаването на ваксина против човешкия папиломен вирус (HPV), както и за проучвания на COVID-19.

Подобно на несправедливостта в историята на Хенриета Лакс, дамите по целия свят от расови и малцинствени етнически групи са изправени пред непропорционално по-висок риск от рак на маточната шийка, безапелационни са от СЗО.

„ Нашата цел е да реализираме елиминиране на рака на маточната шийка, което значи, че нововъведенията, основани с клетките на Хенриета Лакс, би трябвало да бъдат налични до всички дами и девойки на всички места по света. Очакваме с неспокойствие да работим със семейство Лакс, с цел да повишим осведомеността по отношение на рака на маточната шийка и да насърчим расовото тъждество в опазването на здравето и науката “, разяснява генералният шеф доктор Тедрос Аданом Гебрейесус.

Семейството на Хенриета Лакс одобри назначението на СЗО по време на сесия под наслова „ Следваща епоха за надзор на рака при дамите “.

Назначаването на семейство Лакс за посланици на благосклонност на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка прибавя мощен подтик към Глобалната тактика за елиминиране на рака на маточната шийка, стартирана от СЗО през 2020 година Тя включва три цели, които страните би трябвало да реализират до 2030 година Първо, 90% от отговарящите на изискванията девойки би трябвало да бъдат изцяло имунизирани с HPV имунизацията. Второ, 90% от дамите би трябвало да бъдат изследвани посредством високоефективен тест. И трето, 90% от дамите с предрак би трябвало да имат достъп до лекуване, а 90% от дамите с инвазивен рак би трябвало да бъдат лекувани по подобаващ метод, в това число достъп до палиативни грижи. В момента една жена умира от рак на шийката на матката на всеки две минути. Близо 90% от тези смъртни случаи се случват в страни с ниски и междинни приходи заради несъответстващ достъп до профилактика, диагностика и грижи за рака. Във всички географски региони дамите в маргинализирани общности са непропорционално наранени, регистрират от СЗО.

От организацията напомнят, че над 50 млн. метрични тона кафези HeLa са били публикувани по света. Освен HPV имунизацията, HeLa клетките разрешиха създаването на ваксина против полиомиелит; медикаменти за ХИВ, хемофилия, левкемия и заболяването на Паркинсон. Благодарение на потреблението им за проучвателен цели са реализирани значими пробиви в репродуктивното здраве, в това число ин витро оплождане, получени са значими резултати в региона на хромозомните и раковите болести, както и генното картографиране и прецизираната медицина. HeLa клетките са употребявани в изследванията в отговор на пандемията COVID-19.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР