Семейството на легендарния конгоански китарист Lokassa ya Mbongo казва, че

...
Семейството на легендарния конгоански китарист Lokassa ya Mbongo казва, че
Коментари Харесай

Lokassa ya Mbongo: Болката на семейството, тъй като звездата от Конго лежи непогребана седем месеца

Семейството на именития конгоански китарист Lokassa ya Mbongo споделя, че минава през " непоносима болежка " и " оскърбление ", до момента в който чакат помощ от държавното управление, с цел да го погребат съвсем седем месеца след гибелта му.

Тялото на Локаса лежи в морга в столицата на Демократична република Конго Киншаса, откакто е върнат със аероплан от Съединени американски щати в сходство с желанието си да бъде заровен в родината си.

Неговият наследник Андре Мари Локаса сподели пред BBC, че държавното управление е дало обещание да помогне за организирането на заравяне, което ще бъде „ почтено “ за името на музикалната звезда, само че е било до момента не съумя да го направи.

Местна благотворителна организация за актьори обаче сподели, че разногласия в фамилията са довели до забавянето.

Служител по връзките в Министерството на културата, изкуствата и наследството, Маглоар Палуку, отхвърли коментар, когато се свърза с BBC, като насочи въпросите към фамилията.

Г-н Локаса сподели пред BBC, че фамилията е изпратило искане за бюджет от $75 000 (£61 000) до държавното управление за разноски по погребението, само че то към момента не е утвърдено, оставяйки фамилията в неопределеност.

" Това е оскърбление, в случай че би трябвало да го назовем по този начин ", сподели господин Локаса, добавяйки, че забавянето провокира напрежение в фамилията.

Тъй като сметката за моргата към този момент е надхвърлила 4000 $, фамилията се надява да погребе татко му доникъде на октомври, даже и да не бъде предоставена помощ от държавното управление, сподели господин Локаса. < /p>

" Ако нещата продължат да се протакат, ще бъдем принудени да използван проект Б ", добави той.

Lokassa ya Mbongo, чието същинско име е Денис Касия Локаса, умря на 77 години след битка с диабет и затруднения от лек инсулт, който получи през 2020 година

Той беше един от най-хубавите темп китаристи в ДР Конго, само че прекара по-голямата част от кариерата си във френската столица Париж, където управлява групата Soukous Stars от 1984 година насам.

По-късно той се сплоти с артиста Сам Мангвана в Кот д'Ивоар, с цел да образува African All Stars.

Китаристът е запомнен с известни композиции като Bonne Annee, Monica, Marie-Josse, Lagos Night и Nairobi Night.

Той се реалокира в Съединени американски щати през 1996 година, където живее до гибелта си през март. Тялото му е превозено със аероплан до ДР Конго идващия месец.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР