Семейство Ротшилд, някогашните финансисти на империята на Хабсбургите, продава последното

...
Семейство Ротшилд, някогашните финансисти на империята на Хабсбургите, продава последното
Коментари Харесай

Семейство Ротшилд продава последното парче от австрийската си империя

Семейство Ротшилд, тогавашните финансисти на империята на Хабсбургите, продава последното си парче земя в Австрия, прекратявайки 200-годишната история на подеми, падения и войни.

Семейният клон, представляван от наследничката Бетина Бър, се е съгласил да продаде към 7000 хектара гори в региона на Долна Австрия, на основаната във Виена опаковъчна компания Prinzhorn Holding, съгласно трима души, осведомени с договорката, написа Bloomberg.

Гората - към 20 пъти по-голяма от Централния парк на Ню Йорк - е част от парцел, закупен през 1875 година от барон Алберт декор Ротшилд. Нацистите превземат земята, откакто Германия окупира Австрия през 1938 година и част от нея бива върната на фамилията след Втората международна война. Наследникът на Ротшилд Бетина се завръща и живее там до гибелта си през 2012 година Два клона на фамилията разделят имението и в този момент и двете елементи ще бъдат продадени на Prinzhorn, която купи прилежаща гора преди година.

" Това поставя завършек на 200-годишна връзка ", споделя Роман Сандгрубер, историк, който предходната година написа книгата " Ротшилд - Възходът и рухването на космополитна виенска семейство ". " Хабсбургите уважавали фамилията, издигнали ги до благородства, защото се възползвали от финансовото им знание. Католическите Хабсбурги обаче постоянно са били на известно разстояние от еврейското семейство Ротшилд. "

Саломон Ротшилд стартира да прави бизнес във Виена към 1815 година Семейството бързо става най-големият финансист на империята на Хабсбургите, влага в железниците и се трансформира в най-големия притежател на земя в продължение на десетилетия. Внукът на Саломон Алберт се смята за най-богатият човек в Европа през 1910 година.

Състоянието на фамилията се стопи в международната икономическа рецесия от 30-те години на предишния век, когато тяхната банка Creditanstalt банкрутира и трябваше да бъде поета от страната. Пагубен миг за фамилията е окупацията на нацистите на Австрия, когато собствеността на фамилията е отнета.

Централата на Creditanstalt бе продадена от UniCredit Bank Austria през 2014 година и сега се трансформира в супермаркет от висок клас. Бър, дъщерята на Лоорм, през 2015 година подари на Бостънския музей на изящните изкуства творби, които са били разграбени от нацистите и върнати на фамилията.

Австрия и фамилията реализираха мир през последните няколко десетилетия, споделя Сандгрубер. " Отношенията сред фамилията и Австрия не бяха от най-хубавите, само че се реализира известно усъвършенстване след окончателните реституции на изкуството преди към 20 години, " споделя той.

Плановете на купувача

Купувачът на втората благосъстоятелност на Ротшилд, Корд Принцхорн, ще сплоти двете фамилни гори. Миналата година той купи по-малката част с размери от 5 400 хектара за 92 млн. евро (105 млн. долара). Цената на втората част на гората е малко по-висока от първата, съгласно източници.

Принцхорн стартира с дребна хартиена фабрика в Питен, на към час от Виена, през 1853 година Бащата на Корд Принцхорн разраства компанията в европейски състезател, откакто я поема през 70-те и тя се уголемява в Европа и в страни като Турция.

Гората, която Prinzhorn купува е цялостна с исторически ложи, издигнати преди към 120 години, и се намира в един от най-популярните туристически местности за разходка и лов на риба към Виена. Докато Prinzhorn споделя, че вижда горите като дълготраен актив и като възобновим източник на суровина, той също желае да резервира историческите здания и да поддържа земите като пространство за диви животни и място за разходки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР