Семейство от Пловдив се оказа изненадващо с блокирани банкови сметки

...
Семейство от Пловдив се оказа изненадващо с блокирани банкови сметки
Коментари Харесай

Блокират сметки, ако не отидем лично в банката

Семейство от Пловдив се оказа изненадващо с блокирани банкови сметки и на процедура, остана без пари, защото нямало и кеш. Неприятната обстановка станала ясна по здрач в петък.  След позвъняване до банката се оказало, че проблем с парите, сметката и дебитната карта няма. А обслужващата банка е наложила „ наказателната мярка “, тъй като клиентите ѝ не са актуализирали банална контактна информация - имена, адрес, номер на персоналната карта, телефонен номер и така нататък

От колцентъра на институцията обяснили на ядосаните пловдивчани, че няколко пъти са им изпращали уведомления, че би трябвало да се явяват на гише в банката за задачата, само че това не се е случило и по тази причина са прибегнали до блокиране на сметките. Нещо повече - като задължено лице по Закона за ограниченията против изпирането на пари, банките би трябвало да блокират средствата на клиент, в случай че той не актуализира контактните си данни в период до 3 месеца след уведомлението от тяхна страна.  

Задължението банките да поддържат настояща информация за клиентите си произтича от Закона за ограниченията против изпирането на пари и им бе вменено още през 2018 година във връзка с условията на IV Директива за попречване на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.  Но защото имат доста клиенти, институциите вършат тази актуализация „ на порции “. „ Периодичността на възобновяване на данните се дефинира самостоятелно за всеки клиент, съгласно рисковия му профил. Периодичността не е идентична за всички, само че е належащо явяването на клиента персонално на гише в банката “, показват от Уникредит Булбанк. От колцентъра на ПИБ показаха, че клиентът би трябвало да се отбие персонално в банков офис едвам когато му изпратят такова съобщение. От Банка ДСК пък при започване на лятото оповестиха, че стартират акция по този въпрос с една част от клиентите си, чиито данни са непълни или неактуални. Те ще бъдат поканени в офис на банката и би трябвало да отделят към 10 минути за актуализиране на потребителско си досие. ОББ пък отиде още по-далеч, като разигра лотария с награди смарт часовници (на стойност 96 лева) за клиентите си, които актуализират в посочен интервал персоналните си данните през ОББ Мобайл.
Опасност от измами

От финансовите институции обръщат внимание, че в случай че титуляр по сметка получи искане за даване на персонални и фирмени данни, кодове за достъп, пароли или елементи на банкови карти по електронната поща или посредством попълване на форма на интернет страница, това най-вероятно е злонамерена фишинг офанзива. Стандартното известие за актуализиране на потребителски данни не съдържа такива детайли, а единствено изяснява за какво се постанова посещаване на банков офис.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР