Семейни фирми от Първомайския край все по-трудно намират качествена работна

...
Семейни фирми от Първомайския край все по-трудно намират качествена работна
Коментари Харесай

Семейни фирми от Първомайско намират все по-трудно работна ръка

Семейни компании от Първомайския край все по-трудно намират качествена работна ръка. Много от консервните цехове имат потребност от сезонни служащи, които обаче поради обезлюдяването по селата липсват. Други пък избират да работят в огромните градове или в чужбина. Вижте повече в рубриката на Българска национална телевизия 2 " Търсят се работещи българи ".

Първомай

В първомайското село Искра живеят над 1300 души. Малкото останали тук хора мъчно намират работа. Препитание им дават няколко цеха, които оферират положителни заплати и условия на труд. Въпреки това доста от локалните поданици не желаят да работят.
Кольо Грудев – служащ: " Много мъчно. Обезлюдяването е цялостно. Всеки желае повече възнаграждение. "
Цехът за произвеждане на Иван Иванов дава работа на 10 души. Половината от тях са сезонни служащи. Всяка година при започване на лятото мъжът изпитва компликация при наемане на първокласен личен състав.
Иван Иванов – притежател на компания за зимнина: " Пиковият миг, когато зареждахме туршиите, имаше проблеми с служащите. Няма хора - да докара зелето, би трябвало да се разтовари, да се изпълни в бидоните, да се залее, тъй като остане ли почернява. А тогава всеки по всички страни. Няма непрекъснати служащи. "
Все отново, с цел да задържи чиновниците си, работодателят предлага бонуси към заплатите и чести почивки през работния ден.
Петранка Радева – служащ: " Дойдох от града на село. Моят мъж е от тук и дойдохме тук и аз пристигнах да работя тук в цеха. Харесва ми работата. Вече четвърта година съм тук. " Иван Иванов – притежател на компания за зимнина: " Хубавите служащи ги няма. Хубавите отиват някъде на открито. Тук избираме тоя ония. Засега служащите, където са при мен, виждам, коткам ги да са тук. "
Това лято индустриалният развой в цеха ще бъде уголемен. Собственикът още от в този момент мисли да търси фрагменти от прилежащите села или от Бюрото по труда.
Иван Иванов – притежател на компания за зимнина: " Ще трябват 27 индивида служащи всеки ден. Да забележим тогава по какъв начин ще се оправим. Сега с 10 индивида почти се оправяхме, само че тогава не знам, ще забележим. "
От предходната година компанията изнася продукцията си за Румъния, Белгия, Чехия, Англия и Испания. От лятото цените на продукцията най-вероятно ще се покачат, в случай че токът за бизнеса се усили фрапантно, каквито са прогнозите на работодателските организации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР