СЕМ оповести специална позиция, по повод изявления на премиера Николай

...
СЕМ оповести специална позиция, по повод изявления на премиера Николай
Коментари Харесай

СЕМ се опълчи на Денков, съветва го да се коригира

СЕМ оповести специфична позиция, във връзка изказвания на премиера Николай Денков от през вчерашния ден. Той съобщи, че имало доста сериозна дезинформация в общественото пространство, с измислени изказвания и тълкования, които въобще не съответствали на истината.

Денков добави, че за битката с дезинформацията е значимо да работят структурите, свързани с етичните стандарти на публицистите.

" Съвет за електронни медии явно не си прави работата. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, евентуално знаейки, че са погрешни, да не бъдат глобени по някакъв метод. Журналистическата нравственос изисква не просто да казвате нещо, а да го ревизирате през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света съблюдават наложително.

Лъжата няма място, в случай че не бъде казано ясно, че това е неистина ".

Това сподели Денков. На въпрос, обвързван с изявлението на председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, че " лъжата също има право на живот ", Николай Денков разяснява:

" Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии може да изрече такава фраза, демонстрира, че той не си е на мястото ".

Ето какво дадоха отговор от Съвет за електронни медии:

" Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос ".

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията ".

(позицията не е подкрепена от Пролет Велкова)
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР