Селското стопанство според еколозите е отговорно за изхвърлянето на най-малко

...
Селското стопанство според еколозите е отговорно за изхвърлянето на най-малко
Коментари Харесай

Оборският тор е по-опасен от дизела

Селското стопанство съгласно еколозите е отговорно за изхвърлянето на минимум 10% от вредите парникови газове в атмосферата. Метанът е от газовете, които провокират максимален парников резултат, защото пречи на топлинната сила, получена в атмосферата от Слънцето, да се разсее в космоса.

Биолозите считат, че сега в атмосферата се изхвърлят до 500 млн. тона метан, в това число от естествени източници като блата и диви животни, само че главно от човешката активност и най-много от отглеждането на животни. В разбора си учените са стигнали до извода, че и преди милиони години газовете на динозаврите са засилвали и удължавали парниковия резултат.

Особено нездравословни са атмосферата са нерегламентираните бунища, с които в последно време е цялостно всяко българско село. Струпването на говежди тор на високи камари, които не се обработват, води до анаеробно изгниване и по-активно обособяване на метан. У нас има хиляди нерегламентирани животновъдни ферми, в които стопаните събират тора тъкмо по този начин. Нито локалните, нито ветеринарните управляващи или еко инспекцията обаче се занимават с казуса. Според специалистите напълно скоро страната ни ще търпи наказания от Брюксел и поради противозаконните торосъбирателни площадки както става с санкциите за мръсния въздух.

Още по-опасен за световното стопляне е оборският тор от кравите, които са поели антибиотици, предизвестяват експертите. В атмосферата отива близо два пъти повече метан от фекалиите на животно, на което се дава антибиотик, твърди проучване, оповестено в списание Proceedings of the Royal Society.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР